Croatia sfideaza UE pe tema Mandatului European de Arestare

flag-eu-croatiaCroatia, cea mai noua membra a UE, se afla deja intr-un conflict cu Comisia Europeana. La sfarsitul lunii iunie, Zagrebul si-a schimbat legislatia si nu permite aplicarea Mandatului European de Arestare pentru infractiuni comise inainte de 2002.

Vicepresedintele CE, Viviane Reding le-a scris croatilor, avertizand ca ar putea pierde fonduri europene in cazul in care tara nu isi schimba legislatia.

Dar Croatia, care a devenit recent, al 28-lea stat membru UE nu vrea sa isi asume niciun risc si sa fie nevoiti, prin aplicarea Mandatului European de Arestare, sa extradeze oficiali militari importanti care au participat la razboaiele iugoslave.

Termenul limita pentru a da un raspuns scrisorii lui Reding a expirat pe 24 august.

Guvernul croat nu va lua o decizie cu privire la Lex Perković in urmatoarele saptamani, dar ministrul Justitiei ii va raspunde lui Reding, a declarat premierul croat, Zoran Milanović, citat de site-ul Dalje.com, pe 24 august.

Croaţia de devenit membru UE de la 1 iulie 2013 şi trebuie să respecte toate legile europene, inclusiv Mandatul de Arestare European.

Dar cu 3 zile înainte de această dată, parlametarii croaţi au amendat Mandatul European de Arestare, printr-o lege numită Perkovici, prin care nu poate fi extrădat nimeni care a comis o crimă înainte de 7 august 2002, când a intrat în vigoare Mandatul European.

Sursa: EurActiv.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.