Cum vor europarlamentarii stoparea infractiunilor in UE. Supravegherea prin satelit, infiintarea Procurorului Public European – posibile solutii

coruptieOricaror persoane condamnate pentru o infractiune grava sau pentru coruptie ar trebui sa  le fie interzisa  participarea la licitatii pentru contracte de achizitii publice sau candidarea la alegeri in cadrul UE pentru cel putin 5 ani, potrivit Comisiei Speciale pentru Crima Organizata, intr-o rezolutie votata marti.

Supravegherea prin satelit, infiintarea Procurorului Public European si confiscarea marfurilor transportate ilegal, sunt posibile solutii, considera europarlamentarii.

 

Parlamentul European vrea supravegherea prin satelit a infractorilor

Comisia speciala pentru crima organizata, coruptie si spalare de bani din cadrul Parlamentului European, a votat ieri (7mai), intr-o rezolutie nonlegislativa, un raport intermediar privind masurile si initiativele ce trebuie luate pentru a stopa aceste infractiuni.

Parlamentul consideră, in raportul initiat de europarlamentarul italian Salvatore Iacolino, că sistemele de observare prin satelit ar putea ajuta la identificarea rutelor navelor ce transportă bunuri ilegale si cere folosirea acestor noi tehnologii, inclusiv observatia prin satelit sa fie intensificata, intrucat ar putea oferi mijloace suplimentare de combatere a activitatilor infractionale.

O posibila solutie: Procurorul Public European

justitieParlamentul European, in recomandarile sale finale, cere infiintarea unui Procuror Public European care sa intervina, in special, in combaterea infractiunilor ce afecteaza interesele financiare ale UE si recomanda ca biroul sa aiba o structura simplificata, cu sarcina de a coordona si incuraja autoritatile nationale sa faca investigatii coerente. De asemenea, potrivit, europdeputatilor, Comisia va trebui sa defineasca in mod clar structura Procurorului Public European, astfel incat sa colaboreze eficeint cu structuri precum Europol, OLAF și Eurojust.

Cei condamnati pentru coruptie, respinsi pentru functiile publice

Comisia Europeana estimeaza ca veniturile globale din activitati infractionale se ridica la 3,6% din PIB-ul global, in timp ce coruptia la nivelul UE ne costa aproximativ 1% din PIB.

Intensificarea cooperarii judiciare si politienesti transfrontaliere inauntrul UE, dar si cu tari terte este vitala pentru  protejarea intereslor financiare ale UE impotriva crimei organizate, coruptiei si spalarii de bani, arata rezolutia.

Oricine a fost condamnat pentru infractiuni grave precum traficul de fiinte umane si exploatarea copiilor prin munca, coruptie, spalare de bani ar trebui sa le fie negat dreptul de a participa la licitatii in cadrul UE pentru cel putin 5 ani, au fost de acord membrii. Mai mult, celor condamnati pentru coruptie ar trebui sa le fie interzisa candidarea la alegeri pentru functii publice, pentru cel putin 5 ani.

O masura aditionala agreata de europarlamentari a fost confiscarea bunurilor ilegale.

Textul propune permiterea conficarii bunurilor precum cladiri sau vehicule pentru a fi folosite in beneficiul comunitatii.

Plenul PE urmeaza sa voteze raportul final pe 13 iunie a.c.

 

Raportul intermediar, disponibil AICI.

Foto: wikiality.wikia.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.