Deutsche Welle: Admiterea Croaţiei provoacă melancolie la Bucureşti

croatia ueDupă o tentativă timidă de a se opune aderării Croaţiei la UE fără un mecanism de monitorizare post-aderare, România acceptă situaţia fără niciun entuziasm, notează Deutsche Welle.

La nivel politic, admiterea Croaţiei în Uniunea Europeană este privită fără efuziuni, deoarece persistă sentimentul că România a fost evaluată mereu cu o severitate sporită. De la stânga la dreapta domină o oarecare răceală, arată publicaţia.

DW aminteşte si că “Guvernul condus de Emil Boc a formulat obiecţii publice faţă de admiterea Croaţiei fără existenţa unei monitorizări post-aderare şi a avertizat la un moment dat că ar putea uza de dreptul său de veto”.

Teodor Baconschi spunea, la acea vreme, că în condiţiile în care ţării sale i se refuză accesul în spaţiul Schengen, Bucureştiul ar putea să se opună admiterii necondiţionate a Croaţiei. De altfel însuşi preşedintele, Traian Băsescu, iniţiase această linie mai dură, „confruntaţională”, după propria-i exprimare, noteaza DW, în urma eşecurilor repetetate de a obţine o decizie favorabilă în dosarul Schengen.

În luna februarie 2013, fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei a propus să se impună Croaţiei un mecanism de monitorizare, argumentând că această ţară ar suferi de un grad foare ridicat de corupţie.

Guvernul actual nu manifestă însă niciun entuziasm, deoarece România şi Bulgaria, deşi au un avans de peste 6 ani, rămân pe mai departe singurele ţări marginalizate care sunt supuse pe termen nedefinit unui mecanism de supraveghere, conchide publicaţia.

Sursa: DW.de

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.