UE este de acord să lanseze negocierile de aderare cu Muntenegru

Uniunea Europeană (UE) este de acord să lanseze negocierile de aderare cu Muntenegru, a anunţat marţi comisarul pentru Extindere Stefan Füle (foto), în cadrul unei reuniuni la Luxemburg a miniştrilor de Externe din cadrul Uniunii, relatează AFP, potrivit Antena3.ro.

“Apreciez recomandarea miniştrilor europeni de Externe de a deschide negocieri cu Muntenegru”, a anunţat el pe Twitter. Hotărârea urmează să fie adoptată de liderii europeni, la summitul de joi şi vineri de la Bruxelles.

Ministrii “au aprobat evaluarea Comisiei” potrivit căreia Muntenegru a indeplinit criteriile necesare “deschiderii negocierilor de aderare”, potrivit unei declaratii publicate in marja acestei reuniuni.

Muntenegru, care a obtinut in decembrie 2010 statutul oficial de “tara candidata” la Uniunea Europeana, se va alatura astfel Tuciei si Islandei, celelalte doua tari care negociaza in prezent aderarea lor la UE, notează HotNews.

In cazul incheierii cu succes a negocierilor de aderare, un proces care ar putea dura mai multi ani, Muntenegru ar putea fi a treia dintre cele sase foste republici iugoslave care se va alatura UE. Slovenia aparatine blocului comunitar din 2004 iar Croatia va deveni al 28-lea stat membru al Uniunii in iulie 2013.

Serbia a obtinut statutul de tara candidata in martie, dar nu a primit inca unda verde pentru deschiderea negocierilor de aderare. Macedonia beneficiaza de statutul de candidat la UE din 2005, dar nu a deschis inca negocierile de aderare din cauza opozitiei Greciei, in ciuda recomandarilor favorabile ale Comisiei Europene.

Surse: HotNews.ro, Antena3.ro
Foto:  ro.wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *