Finanţare de 680 milioane de euro pentru proiectele a 302 cercetători. România nu este pe listă

Microscopy_labProiectele a peste 300 de cercetători din 24 de ţări europene, printre care nu se numără niciunul din România, vor primi granturi în valoare totală de 680 milioane de euro din partea Consiliului European pentru Cercetare (CEC), arata Gandul.info.

Potrivit site-ului Reprezentantei Comisiei Europene la Bucureşti, banii vor fi acordati unor ” lideri consacrați din domeniul cercetării din 24 de țări diferite din întreaga Europă, în cadrul celui mai recent concurs vizând prestigioasele sale granturi pentru cercetători confirmați cunoscute sub numele de <Advanced Grants>”.

Cu până la 2,5 milioane EUR per proiect, finanțarea permite acestor oameni de știință să își urmeze cele mai inovatoare idei la frontierele cunoașterii, împreună cu echipele lor.

Granturile CEC se adresează cercetătorilor de înalt nivel de orice naționalitate care își au reședința sau care doresc să se mute în Europa. În cadrul prezentului apel la candidaturi pentru granturi acordate cercetătorilor confirmați, candidații selecționați sunt de 32 de naționalități diferite, cercetătorii britanici, germani, francezi, olandezi și italieni fiind cei mai numeroși. Ei își vor desfășura proiecte de cercetare în peste 160 de instituții din 24 de țări europene diferite. Fiind printre cele mai mari țări din UE, Regatul Unit, Franța, și Germania găzduiesc cel mai mare număr de candidați care au reușit la concurs. Cu toate acestea, dacă luăm în calcul mărimea populației, cei mai performanți cercetători se găsesc în Țările de Jos, Danemarca, Regatul Unit și Cipru, dintre țările UE, și în Elveția și Israel, dintre țările asociate la programul de cercetare al UE. Aceasta reflectă înalta calitate a cercetării din țările respective, care se datorează în general investițiilor pe termen lung în cercetare.

Mai multe informatii aici.

Foto: wikipedia

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *