UE ia în considerare crearea unui fond pentru a ajuta băncile într-o situaţie Lehman

Miniştrii de Finanţe europeni au discutat la reuniunea de la sfârşitul acestei săptămâni înfiinţarea unui fond regional de susţinere a băncilor pentru eventualitatea unei noi crize precum cea generată de prăbuşirea în 2008 a Lehman Brothers, anunţă CNBC, potrivit Mediafax.

Mai multe state UE susţin înfiinţarea unui fond european pentru lichidarea instituţiilor financiare cu operaţiuni internaţionale, a declarat Vicotr Constancio, membru în conducerea Băncii Centrale Europeane (BCE).

Banca Centrală Europeană (BCE) sprijină un fond la nivel UE, la alternativa înfiinţării unor fonduri naţionale.

Unii lideri europeni consideră însă că ar fi dificilă înfiinţarea unui fond comun în contextul instabilităţii economice din UE.

“Nu este un moment foarte bun pentru a aface aşa ceva. Sunt necesare cel puţin fonduri la nivel naţional”, a spus un oficial european.

Comisia Europeană urmează să propună o nouă reglementare pentru sectorul bancar înaintea reuniunii G20 programată pentru iunie. UE intenţionează să includă între planurile luate în calcul pentru salvarea instituţiilor de credit şi opţiunea ca acţionarii şi creditorii unei bănci să plătească, şi nu contribuabilii, dacă aceasta se prăbuşeşte.

Sursa articol: Mediafax.ro
Sursa foto: ro.wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *