UE înăspreşte regulile privind laptele pentru sugari, pentru a promova alăptatul la sân

Normele privind etichetarea şi conţinutul laptelui pentru sugari şi a mâncării pentru persoanele cu nevoi medicale speciale vor fi mai bine definite, pentru a-i proteja pe consumatori şi a oferi claritate industriei alimentare, potrivit unui proiect de legislaţie adoptat joi de Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, scrie Agerpres, potrivit Gandul.info.

Proiectul adoptat în primă lectură va reprezenta poziţia PE pentru negocierile cu Consiliul. Noile reglementări vor acoperi şi intoleranţa la gluten şi anumite diete cu un conţinut redus de calorii, se arată într-un comunicat.

Noua legislaţie va înlocui o serie de reglementări deja existente, pentru a clarifica regulile de etichetare şi de compoziţie pentru produse care reprezintă aproximativ 1-2 % din totalul pieţei alimentare. Actualizarea a fost propusă ca urmare a problemelor întâmpinate de către consumatori şi autorităţi în diferenţierea dintre alimentele destinate consumului general şi acelea pentru grupuri specifice.

Ce schimbări prevede noua lege europeană

În viitor, etichetele pentru toate preparatele pe bază de lapte pentru sugarii de până la 12 luni (inclusiv pentru ‘formula de continuare’) nu trebuie să includă poze cu copii sau imagini care ar putea idealiza utilizarea produsului.

Comisia Europeană ar trebui să revizuiască actuala situaţie legală complexă a laptelui destinat copiilor între 12 şi 36 de luni (aşa-numitele ‘formule de început’) şi să propună noi măsuri pentru acestea, dacă e necesar, susţine Parlamentul European.

Textul adoptat cuprinde şi noi reglementări privind informaţiile referitoare la conţinutul de gluten. Alimentele destinate persoanelor cu intoleranţă la gluten trebuie să conţină un nivel de gluten mai mic de 100 mg/kg în alimentul vândut consumatorului final, iar eticheta poate include menţiunea ‘conţinut foarte scăzut de gluten’, în timp ce eticheta alimentelor al căror conţinut de gluten nu depăşeşte 20 mg/kg poate include menţiunea ‘fără gluten’.

Deputaţii europeni solicită Comisiei să pregătească un studiu care să clarifice statutul indicaţiilor ‘fără lactoză’ şi ‘cu conţinut foarte scăzut de lactoză’ de pe etichete.

Sursa: Gandul.info
Foto: healthylifecarenews.com

Share daca ti-a placut articolul:

One Response to UE înăspreşte regulile privind laptele pentru sugari, pentru a promova alăptatul la sân

  1. Pingback: UE înăspreşte regulile privind laptele pentru sugari, pentru a promova alăptatul la sân « Centrul de Informare Europeană

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *