UE: miliarde de euro necolectate din TVA

Anual, nu sunt colectate peste 100 de miliarde de euro. In Grecia, o treime din acest venit intra in buzunarele fraudatorilor.

Aproape 107 miliarde de euro pe an: este valoarea TVA necolectata de fiscul celor 27, potrivit unei ultime evaluari a Comisiei europene. Dar cum sa orientezi aceasta mana spre visteriile publice? Comisarul european al fiscalitatii, Algirdas Semeta recunoaste ca nu este o misiune usoara.

El si-a prezentat propunerile pentru o reforma a acestei taxe cruciale care permite strangerea a 783 miliarde de euro pe an, adica 21% din resursele fiscale ale celor 27. „Avem nevoie de un mecanism mai simplu, mai eficient si mai robust impotriva fraudelor”, a lansat comisarul.

Cea mai folosita metoda rezida in achizitionarea fara taxa a unui bun intr-o alta tara europeana, cu revinderea lui ulterioara si perceperea de TVA. Profitul este colosal. Potrivit datelor seviciilor vamale ale Marii Britanii, aceste scheme transnationale reprezinta aproximativ un sfert din sumele sustrase.

Restul provine cu precadere pe de „piata neagra”, afirma Comisia europeana. In Grecia, diferenta intre TVA colectat si cel teroresti se ridica la peste 6 miliarde de dolari, adica 30% din incasarile teoretice.

Sursa articol: fin.ro

Sursa foto: pux.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *