UE pierde 1000 km2 de sol în fiecare an

Degradarea solului este un fenomen îngrijorător în UE. Între 1990 și 2006 s-au pierdut definitiv cel puțin 275 hectare de teren pe zi prin impermeabilizarea solului – acoperirea terenurilor fertile cu material impermeabil – însumând 1.000 km² pe an, respectiv o suprafață de mărimea Ciprului la fiecare zece ani. Se estimează că eroziunea solului cauzată de apă afectează 1,3 milioane km² în Europa, o suprafață de 2,5 ori mai mare decât teritoriul Franței. Degradarea solului afectează capacitatea noastră de a produce alimente, de a preveni seceta și inundațiile, de a opri pierderea biodiversității, precum și de a combate schimbările climatice. Acestea sunt câteva dintre principalele constatări formulate în două noi rapoarte prezentate de Comisia Europeană privind aspectele științifice și de politică legate de solul european.

Comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik, a declarat: „Aceste rapoarte evidențiază importanța conservării solurilor europene, dacă dorim să avem la dispoziție în continuare alimente de calitate și apă subterană curată, spații de agrement sănătoase și emisii de gaze cu efect de seră mai reduse. Trebuie să utilizăm în mod mai sustenabil resursele provenind din solurile noastre și acest lucru s-ar realiza cel mai bine printr-o abordare comună în întreaga UE. Comisia a prezentat propuneri legislative și sper că noile noastre rapoarte vor ajuta Consiliul și Parlamentul să treacă la acțiune.”

Rapoartele subliniază necesitatea de a lua măsuri pentru a preveni deteriorarea suferită în prezent de solurile din Europa. Eroziunea, impermeabilizarea solului și acidificarea s-au intensificat în ultimul deceniu, iar tendința va continua, probabil, dacă nu sunt abordate provocări precum exploatarea în creștere a terenurilor, utilizarea ineficientă a resurselor naturale și conservarea materiei organice în sol. Conform raportului privind politica în domeniu, după cinci ani de la adoptarea unei strategii tematice privind solul nu există încă o monitorizare și o protecție sistematică a calității solului în Europa. Aceasta înseamnă că măsurile existente nu sunt suficiente pentru a asigura un nivel adecvat de protecție pentru toate solurile din Europa.

Vezi aici soluțiile propuse de Comisia Europeană.

Sursa articol: ec.europa.eu
Sursa foto:  ro.wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *