UE, pregătită să semneze Protocolul ONU privind armele de foc

eu flag..UE este pregătită să ratifice Protocolul ONU privind armele de foc, în urma adoptării de noi norme privind vânzarea, deținerea și transferurile de arme de foc, atât în interiorul, cât și în afara Europei. 

Comisia Europeană prezintă o propunere în acest sens și, în același timp, subliniază necesitatea unor acțiuni suplimentare. Scopul Protocolului ONU privind armele de foc este de a consolida cooperarea privind combaterea fabricării și a traficului ilicit de arme de calibru mic, cum ar fi revolverele și pistoalele. Din acest gen de comerţ, grupările de criminalitate organizată din întreaga lume obțin aproximativ 180 de milioane EUR pe an.

„Traficul ilicit de arme de foc reprezintă o amenințare tot mai mare la adresa securității cetățenilor europeni și o afacere profitabilă pentru grupările de criminalitate organizată. Pentru a putea preveni utilizarea abuzivă a armelor de foc, trebuie să consolidăm controlul armelor de foc care intră, circulă în UE și sunt expediate din UE. În concluziile Protocolului ONU privind armele de foc se confirmă angajamentul UE de a proteja cetățenii împotriva riscului actelor de violență armată în UE și în afara acesteia”, a declarat comisarul UE pentru afaceri interne, doamna Cecilia Malmström.

Textul protocolului prevede dispoziții care vizează:

  • păstrarea unor evidențe detaliate privind importul, exportul și tranzitul armelor de foc;
  • adoptarea unui sistem internațional pentru marcarea armelor de foc în momentul fabricării și cu ocazia fiecărui import;
  • instituirea unui sistem armonizat de acordare a licențelor de import, export, tranzit și reexport de arme de foc;
  • prevenirea furtului, pierderii sau deturnării de arme de foc prin consolidarea controalelor exporturilor, a punctelor de export și a controalelor la frontieră;
  • schimbul de informații cu privire la producătorii, distribuitorii, importatorii și exportatorii autorizați, la rutele utilizate de comercianții ilegali de arme și la cele mai bune practici de combatere a traficului, în vederea consolidării capacității statelor de a preveni, a depista și a investiga traficul ilegal cu arme de foc.

În această etapă, Consiliul ar trebui să adopte propunerea de ratificare a Protocolului ONU privind armele de foc, cu aprobarea Parlamentului European. Comisia va prezenta, înainte de sfârșitul anului 2013, o comunicare privind modul în care se poate limita amenințarea pe care o reprezintă armele de foc la adresa securității interne a UE.

În România există în prezent peste 170.000 de arme letale deținute în mod legal. Peste 100.000 sînt deținute de către persoane fizice. Numărul persoanelor autorizate să dețină o astfel de armă a crescut cu peste 10.000 numai în intervalul 2010 – 2011, potrivit nasul.tv.

Surse: EC.europa.eu, nasul.tv

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *