UE creşte presiunea asupra SUA în privinţa programului de supraveghere a comunicațiilor

usa-europeUniunea Europeană (UE) a cerut miercuri Statelor Unite să îi furnizeze răspunsuri “cât mai rapid posibil” la întrebările pe care i le-a adresat cu privire la programul american de supraveghere a comunicaţiilor PRISM, potrivti Mediafax.ro.

Vineri, la finalul unei întâlniri la Dublin cu secretarul american al Justiţiei Eric Holder, comisarii europeni Viviane Reding (Justiţie) şi Cecilia Malmström (Afaceri Interne) au afirmat că Washingtonul a acceptat să îi informeze pe europeni cu privire la PRISM, şi anume prin crearea unui grup de experţi “în vederea unui schimb de informaţii şi studierea unor garanţii”.

“În cursul acestei întâlniri, nu aţi fost în poziţia de a răspunde tuturor întrebărilor” adresate de UE. “V-am fi foarte recunoscătoare dacă ne-aţi transmite răspunsurile la aceste întrebări cât mai rapid posibil”, i-au scris lui Holder cele două oficiale europene, potrivit sursei citate.

Reding şi Malmström se declară “deosebit de îngrijorate de volumul de date colectate, întinderea programului, nivelul de supervizare judiciară şi posibilităţile de rectificare oferite europenilor”.

Ele propun ca grupul de experţi să se reunească pentru prima dată încă din iulie. “Dorim ca pe baza lucrărilor acestui grup Comisia Europeană (CE) să poată să dea socoteală în Parlamentul European (PE) şi în Consiliul (statelor membre UE) în octombrie”, motivează ele.

Sursa: Mediafax.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.