Presseurop: TURCIA – Imposibila adeziune

Deşi este stat membru al mai multor organizaţii regionale şi internaţionale, Turcia însă tot nu face parte din UE, cu care negociază încă din anii ’60.Dar poate că şi-a ratat şansa şi se mulţumeşte cu un rol de intermediar al politicii americane în Orientul Mijlociu ?, se întreabă un editorialist, potrivit Presseurop.

steag turcia”De la începutul anilor ’60, Turcia proiectează să adere la Uniunea Europeană. Pe vremea aceea, uniunea se numea Comunitate Economică Europeană şi nu avea decât şase membri. Astăzi, Turcia se află încă în stadiul de negocieri de aderare cu o Uniune Europeană de 27 de membri şi care va avea în curând un al 28-lea cu Croaţia [pe 1 iulie 2013].

De altfel Turcia este de asemenea, din 1969, membru al Organizaţiei Conferinţei Islamice şi Băncii Islamice de Dezvoltare. Turcia face parte dintr-o serie de alte organizaţii internaţionale, precum OCDE, sau Organizaţia Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN), fiind chiar un membru fondator al celei din urmă. Este desigur membru NATO şi este atrasă probabil şi de Organizaţia de Cooperare de la Shanghai.

În aceste condiţii s-ar putea spune că Turcia se află în centrul politicii mondiale. Dar este oare cazul cu adevărat? Eu personal mă număr printre cei care consideră că era clar de la început că Turcia nu va putea adera la Uniunea Europeană.”

Continuarea articolului AICI.

Sursa: presseurop.eu ()

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *