Romania-locul trei la inflatie in UE

Romania ramane in top-urile europene. La inflatie.

Rata anuala a inflatiei in zona euro a crescut, in februarie, la valoarea de 1,2%, de la nivelul de 1,1% cat a fost inregistrat in ianuarie 2009, informeaza Oficiul European de Statistica (Eurostat). La nivelul Uniunii Europene, rata anuala a inflatiei a ajuns, in februarie, la 1,7%, in scadere fata de ianuarie cand a fost de 1,8%. Cele mai ridicate rate au fost inregistrate in Letonia (9,4%) si Lituania (8,5%), pe locul trei situandu-se Romania cu 6,9%, nivel in crestere fata de luna ianuarie cand s-a ajuns la 6,8%.

Cele mai scazute rate anuale ale inflatiei au fost inregistrate in Irlanda (0,1%), Portugalia (0,1%) si Cipru (0,6%).

 

Comparativ cu luna ianuarie, rata anuala a inflatiei a scazut in 11 state membre ale Uniunii Europene, a ramas stabila in doua state si a crescut in 13 state.

 

Componentele cu cele mai mari cresteri ale ratelor anuale au fost alcoolul si tutunul (3,2%), hotelurile si restaurantele (2,9%) si chiriile (2,8%). La polul

 

opus s-au aflat transporturile (-2,7%) si comunicatiile (-1.4%).

Datele Eurostat au fost publicate la cateva zile dupa cele ale Institutului National de Statistica (INS), care arata ca, in Romania, rata anuala a inflatiei din Romania a crescut la 6,89% in februarie, de la 6,71% in ianuarie, ca urmare a scumpirilor la medicamente, combustibili si energie termica. Cifrele INS sunt usor mai mici decat cele ale Eurostat.

Banca Nationala a Romaniei a fixat pentru 2009 o tinta de inflatie de 3,5%, plus/minus un punct procentual, si prognozeaza ca indicatorul se va plasa la 4,5% in luna decembrie. 

sursa-Euractiv

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *