UE: România şi Bulgaria vor adera la Spaţiul Schengen în 2012

România şi Bulgaria vor adera la Spaţiul Schengen de anul viitor. În sfârşit, statele Uniunii Europene au dat, duminică, undă verde aderării celor două ţări la Schengen, deşi în urmă cu numai o lună, Finlanda şi Olanda se împotriveau aderării noastre, anunta antena3.ro.

Acest lucru însă se va face în două etape. Mai exact, România şi Bulgaria vor fi primite, în martie 2012, doar cu spaţiul aerian şi cel maritim, urmând ca în iulie să fie acceptate şi cu graniţele terestre.

Nu este însă pentru prima dată când la nivel european se recurge la o astfel de soluţie de compromis, pentru a primi un stat în grupul ţărilor membre Schengen. Numai că în cazul acelor state, Consiliul European a optat mai întâi pentru aderarea cu spaţiul terestru şi, ulterior, cu cel maritim şi aerian.

Decizia de duminică a şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană vine după o serie de momente tensionate pentru autorităţile de la Bucureşti şi Sofia pe tema Schengen.

Şi asta deoarece, la ultimul Consiliu European al miniştrilor de Interne, celor două state li s-a reproşat lipsa reformelor pe parte politică şi pe parte de justiţie, corelându-se astfel forţat aderarea la Schengen de eforturile făcute în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

Cu foarte putin timp in urmă, preşedintele Traian Băsescu declara că Olanda nu şi-a respectat o decizie politică privind accesul României şi Bulgariei în Schengen, susţinând că, dacă nu se va găsi o soluţie de compromis, şeful Consiliului European va pune pe ordinea de zi subiectul accesului în Schengen al celor două ţări.

“Există o declaraţie a preşedintelui Consiliului European, Van Rompuy, care a atenţionat că, dacă până la Consiliul din decembrie nu se găseşte o formulă de compromis, compromis care ar trebui să se suprapună pe compromisul realizat cu Franţa şi cu Germania, va pune pe ordinea de zi subiectul accesul în Schengen al României şi Bulgariei”, a spus Traian Băsescu conform gandul.info.

Sursă articol: antena3.ro

Sursa foto: inpolitics.ro

Share daca ti-a placut articolul:

One Response to UE: România şi Bulgaria vor adera la Spaţiul Schengen în 2012

  1. Vasilica fara Frica 12/02/2014 at 18:17

    Si suntem in 2014 si Romania n-a intrat in Schengen!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *