Schauble: Modificarea Tratatului UE este esenţială pentru soliditatea uniunii bancare

Wolfgang-SchaeubleUniunea bancara este o necesitate urgenta pentru zona euro, potrivit ministrului de finante al Germaniei, insa planurile actuale sunt insuficiente pentru a asigura soliditatea pe termen lung, scrie acesta in Financial Times, preluat de EurActiv.com, Schauble cerand o abordare „in doua etape” si schimbarea tratatelor fondatoare ale UE.

Intr-un articol de opinie publicat astazi (13 mai), Wolfgang Schauble solicita o abordare in doua etape spre o uniune bancara europeana.

In timp ce tratatele actuale ofera Uniunii „baze adecvate” pentru a pune in aplicare un supraveghetor bancar paneuropean si un mecanism de supraveghere a bancilor, „acestea nu sunt suficiente pentru a ancora, dincolo de orice indoiala, o noua si puternica autoritate centrala”, scrie ministrul german.

Salvarea Ciprului a aratat ca actionarii si creditorii au nevoie de predictibilitate in cazul lichidarii bancilor, explica Schauble, spunand ca „cei afectati vor obtine despagubiri” si ca „o baza legala solida” este necesara pentru a aborda aceasta problema.

Aceasta nu este prima dată când Berlinul cere modificarea Tratatelor UE pentru a sprijini o uniune bancara. In luna aprilie, Schauble avertiza ca temeiul juridic pentru restructurarea bancilor era „indoilenic” si cca o schimbare de tratat este necesara pentru a pune in aplicare institutiile necesare pentru a supraveghea bancile europene.

Sursa: EurActiv.com
Foto: wikipedia

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.