Consiliul JAI din 7-8 octombrie – dezbateri importante pentru romani. Comisia riposteaza la atacurile unor state membre: Principiul liberei circulatii nu este negociabil

eu flagConsiliul Justitie şi Afaceri Interne se va intruni la Luxemburg, intre 7-8 octombrie, din partea UE fiind asteptata participarea vicepresedintelui CE, Viviane Reding, si a comisarului UE pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom.

Printre principalele teme de discutie se afla libera circulatie a persoanelor pe teritoriul UE, problema spinoasa pentru Romania si Bulgaria, tari care isi doresc aderarea la spatiul Schengen.

Reuniunea JAI vine pe fondul criticilor din partea Frantei cu privire la imigrantii romani care comit infractiuni, oficiali francezi sustinand ca aceasta problema trebuie rezolvata de tarile de origine si ca  nu sunt depuse suficiente eforturi in aceasta privinta.

Principiul liberei circulatii nu este negociabil, sustine, intr-un comunicat de presa,  Comisia Europeana, aducand argumente economice. Experienta anilor 2004-2007 a aratat ca mobilitatea in interiorul UE are efecte pozitive asupra economiilor europene si asupra pietei muncii, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.

Cu toate acestea CE intelege ca unele state se confrunta cu situatii de frauda sau abuzuri.

Legislatia statelor UE ofera posibilitatea de a raspunde eficient impotriva acestor abuzuri, iar Comisia va aminti aceasta si va propune un plan comun de actiune in cadrul UE, se arata in comunicat.

La Consiliul JAI din 7 iunie, ministrii de interne din Germania, Olanda, Austria si Marea Britanie si-au exprimat preocuparile cu privire la libera circulatie a persoanelor.

Comisia Europeana a reiterat importanta normelor UE care permit prevenirea si pedepsirea unor astfel de abuzuri, iar vicepresedintele Reding le-a transmis, intr-o scrisoare, celor 28 de ministri pentru afaceri interne sa furnizeze date relevante care sa fie discutate la urmatorul Consiliu din octombrie.

Comisia va asculta problemele ridicate de statele membre si va raspunde pe baza documentelor transmise de catre statele membre, se mai arata in comunicatul CE.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *