UE se pregăteşte pentru eventuala evacuare a cetăţenilor săi din Siria

Uniunea Europeană pregăteşte, ca măsură de precauţie, eventuala evacuare a cetăţenilor săi din Siria şi reflectează la o posibilă interdicţie a zborurilor comerciale cu această ţară, potrivit unor diplomaţi de rang înalt, citaţi de AFP şi Adevarul.ro. În Siria se află şi forte mulţi români. România nu-şi închide ambasda de la Damasc, anunta Adevarul.ro.

Aceste pregătiri, aflate încă într-un stadiu precoce, intervin în condiţiile în care în Siria situaţia pare blocată din cauza intransigenţei preşedintelui Bashar al-Assad şi a lipsei rezultatelor eforturilor diplomatice internaţionale.

„Ne aflăm în faţa unui zid şi trebuie să încercăm să-l escaladăm”, a rezumat miercuri unul dintre aceşti diplomaţi europeni, care se tem că violenţele împotriva populaţiei civile siriene vor mai dura mult timp.

Serviciul diplomatic al UE a trimis în regiune, în Liban şi Iordania, echipe de experţi responsabili cu pregătirea repatrierii în aceste ţări a „câtorva mii” de europeni care locuiesc în Siria, dar şi a unor cetăţeni ai altor ţări, în cazul în care va fi necesar.

Este vorba despre un secanriu „în cel mai rău caz”, dar UE trebuie să se pregătească şi să-şi coordoneze efoerturile în regiune, a precizat unul dintre aceşti diplomaţi.

Sursa articol: Adevarul.ro
Sursa foto:  nowtheendbegins.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *