Şeful Delegaţiei UE la Chişinău: „Vrem să vedem reforme, luptă cu corupţia, transparenţă la finanţarea partidelor şi a mass-media“

dirk_schuebelLa finalul mandatului de patru ani în fruntea Delegaţiei UE la Chişinău, Dirk Schuebel se arată  convins că viitorul Republicii Moldova este în familia europeană, cu condiţia continuării reformelor şi evitarea  repetării crizei politice, potrivit unui interviu acordat Adevarul.md.

„Adevărul“: Dle ambasador, putem vorbi despre reanimarea „poveştii de succes“ Republica Moldova?

Dirk Schuebel: Cred că Moldova are şanse să revină pe traseul apropierii de Uniunea Europeană. După cinci luni de criză şi instabilitate politică, ţara are un guvern viabil, Parlamentul are preşedinte şi există o majoritate parlamentară.

În momentul culminant al crizei au venit critici dure din partea oficialilor europeni de rang înalt. Imediat ce a fost votat Guvernul, au revenit mesajele optimiste. Au recăpătat încrederea în noi sau ne fac un nou avans?

Criticile de care vorbiţi au fost justificate, pentru că la Chişinău s-au comis greşeli grave. Cred, totuşi, că Republica Moldova merită să i se ofere această a doua şansă. Totuşi, Moldovei i s-a acordat suficient credit şi acum va fi nevoie de ceva timp şi de efort pentru a recăpăta încrederea cu care era tratată de UE până la criză. Dar suntem optimişti şi acest lucru a fost confirmat de doamna Catherine Ashton, care a efectuat marţi o vizită în Moldova, însă trebuie să depunem eforturi susţinute pentru ca până la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius toate planurile noastre comune să fie transpuse în viaţă.

Care sunt condiţiile principiale pe care ar trebui să le îndeplinim pentru a fi siguri că parafăm Acordul de Asociere în noiembrie?

Am vrea să vedem că procesul de reforme, blocat pe parcursul celor cinci luni de criză, recapătă viaţă. Mă refer, întâi de toate, la reforma sistemului judiciar, unde vrem să vedem eforturi serioase, dar şi viteză. Este principială şi adoptarea unor legi: cu privire la proprietarii mass-media şi privind finanţarea partidelor. Vrem transparenţă în aceste domenii. Şi, desigur, vrem să vedem acţiuni concrete în lupta cu corupţia la toate nivelurile, cea mai mare problemă cu care se confruntă ţara dumneavoastră. Dacă ne vom convinge că reformele sunt serioase, substanţiale, nu văd de ce summitul de la Vilnius nu ar fi un succes pentru Moldova.

Interviul integral, disponibil AICI.

Sursa: Adevarul.md
Foto: eeas.europa.eu

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.