UE si China, aproape de un acord in disputa panourilor solare

ue chinaTaxele anti-dumping pe care Uniunea Europeana le impune importurilor de produse solare din China au constituit tema principala a unei intalniri organizate intre reprezentantii Comisiei Europene si Alliance For Affordable Solar Energy (AFASE).

Managerii a peste 30 de companii din industria fotovoltaica au mers la Bruxelles pentru a explica de ce astfel de masuri determina anulari de comenzi si reduceri de locuri de munca.

Din delegatia AFASE a facut parte si Tibby Barbu, vicepresedinte al Smart Solar Romania. Omul de afaceri a explicat pentru Finantistii.ro modul in care au decurs discutiile, dar si concluziile la care s-a ajuns.

O informatie de ultima ora este aceea ca Uniunea Europeana si China sunt pe punctul de a semna un acord prin care taxarea va fi simtitor redusa.

 

Finantistii: Cum au decurs discutiile pe care le-ati avut cu oficialii CE si la ce concluzii s-a ajuns?

Tibby Barbu: Formatul intalnirii a fost acela de audiere, de ascultare a argumentelor AFASE de catre Comisie, iar intrevederea nu a avut un puternic caracter interactiv, dialogul fiind limitat doar la clarificari de nuanta. Totusi, personal, eu am fost impresionat de dimensiunea protestului, de claritatea mesajului, de argumentele prezentate si de organizarea foarte buna a actiunii. Peste 30 de companii au fost prezente din majoritatea statelor UE. Intalnirea cu Comisia Europeana a avut ca scop prezentarea inca o data a pozitiei sustinatorilor AFASE privind impunerea taxelor anti-dumping produselor solare importate, in lumina ultimelor evolutii si a negocierilor UE – China pe acest subiect. Incercam in ceasul al 12 – lea sa convingem Comisia de contraproductivitatea masurilor propuse si partial implementate. Din ultimele informatii de care dispunem, UE si China sunt aproape de a semna un acord, dar nu se cunoaste nivelul pretului sau elementului aditional de taxare la care se va ajunge. Este clar ca preturile vehiculate in acest moment in presa internationala sunt mari si nu ajuta industria. Am fost asigurat, ca de altfel toti participantii la evenimentul din Bruxelles, ca AFASE va continua sa apere cauza industriei fotovoltaice pana la epuizarea tuturor instrumentelor legale disponibile.

Interviul integral, disponibil aici.

Sursa:
Foto:

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.