UE şi SUA, parteneriat în domeniul comerţului cu produse ecologice

Uniunea Europeană și Statele Unite au anunțat că, începând cu 1 iunie 2012, produsele ecologice certificate în UE sau în SUA pot fi comercializate drept produse ecologice in oricare dintre aceste două regiuni. Acest parteneriat între cei mai mari doi producători de produse ecologice din lume va pune bazele unei construcții solide care va promova agricultura ecologică, contribuind la dezvoltarea acestui sector, la crearea de locuri de muncă și sprijinirea întreprinderilor la nivel global, anunţă Comisia Europeană.

“Acordul are o dublă valoare adăugată. Pe de o parte, agricultorii și producătorii de alimente ecologice vor avea acces mai ușor, cu mai puțină birocrație și mai puține costuri, la piețele din SUA și din UE, ceea ce va duce la consolidarea competitivității acestui sector. În plus, crește nivelul transparenței standardelor aplicabile produselor ecologice și gradul de încredere al consumatorilor, precum și capacitatea lor de a recunoaște alimentele și produsele noastre ecologice”, a afirmat comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală Dacian Cioloș. „Acest parteneriat reprezintă un important pas înainte, care conferă o nouă dimensiune relațiilor de cooperare dintre UE și SUA în domeniul comerțului cu produse agricole”, este de părere acesta.

Anterior, cultivatorii și companiile care doreau să comercializeze produse de ambele părți ale Atlanticului trebuiau să obțină certificate de conformitate ținând seama de două standarde diferite, ceea ce presupunea dublarea taxelor, controalelor și demersurilor birocratice. Acest parteneriat elimină bariere importante, în special pentru producătorii mici și mijlocii din sectorul produselor ecologice. Toate produsele care îndeplinesc condițiile parteneriatului pot fi comercializate și etichetate ca alimente, carne, cereale sau vinuri ecologice certificate.

Până la concretizarea demersului prin anunțul de astăzi, ambele părți au realizat audituri pentru a se asigura că programele lor sunt compatibile din perspectiva reglementării, a măsurilor de control al calității, a cerințelor de certificare și a practicilor de etichetare.

Deși există mici diferențe între normele din SUA și cele din UE în domeniul agriculturii ecologice, ambele părți au hotărât la nivel individual că programele lor sunt practic echivalente, cu excepția interdicției referitoare la utilizarea antibioticelor. Reglementările Ministerului Agriculturii din SUA (USDA) privind agricultura ecologică interzic utilizarea antibioticelor, cu excepția cazului în care se încearcă controlarea infecțiilor bacteriene invazive (focul bacterian) care afectează livezile ecologice de mere și pere. Reglementările UE privind agricultura ecologică permit utilizarea antibioticelor doar pentru tratarea animalelor infectate. În temeiul acestui parteneriat, nu este permisă utilizarea antibioticelor din niciun motiv, fapt care trebuie verificat de către agenții de certificare.

Ambele părți și-au luat angajamentul de a se asigura că toate produsele ecologice care vor face obiectul schimburilor comerciale respectă termenii parteneriatului și că acestea își mențin integral proprietățile ecologice pe traseul de la fermă la punctul de vânzare. Direcția Generală Agricultură și Dezvoltare Rurală a Comisiei Europene și “Programul Național privind Produsele Ecologice” (National Organic Program) din cadrul Ministerului Agriculturii din SUA – care supraveghează toate produsele ecologice din SUA – își vor asuma importante roluri de supraveghere.

Statele Unite și Uniunea Europeană vor continua să poarte discuții la intervale regulate și își vor revizui reciproc și periodic programele, pentru a verifica respectarea termenilor parteneriatului. Cele două părți vor demara o serie de inițiative de cooperare în vederea promovării produselor ecologice și vor aborda subiecte importante precum bunăstarea animalelor. Ambele programe vor consta dintr-un schimb permanent de informații tehnice și bune practici, pentru a asigura integritatea culturilor și a sistemelor ecologice de producție animală.

În prezent, acest acord vizează doar produsele exportate din și certificate în Statele Unite sau Uniunea Europeană.

Pentru mai multe informaţii, accesaţi site-ul Comisiei Europene.

Sursa foto: corinacretu.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.