UE suferă un conflict grav, după ce David Cameron a blocat modificarea Tratatului

Uniunea Europeană a suferit una dintre cele mai mari rupturi în istoria sa de 54 de ani, după ce David Cameron a folosit veto-ul britanic pentru a bloca modificarea tratatului propus de către zona euro, după ce Franţa şi Germania s-au opus “mecanismelor de protecţie” menite să protejeze economia Marii Britanii, informează The Telegraph, potrivit bursa.ro.
Marea Britanie a rămas izolată astăzi dimineaţă, împreună cu alte trei ţări, în timp ce preşedintele francez, Nicolas Sarkozy a exultat după crearea unui nou bloc “istoric”, “euro plus”, ce va continua o uniune fiscală şi economică printr-un tratat înafara Uniunii Europene.
Cameron a declarat: “Am venit astăzi cu două soluţii în minte: protecţii ce ar fi creat un tratat în interiorul altui tratat, o structură legală complexă, sau dacă nu am fi putut avea aceasta, permiterea celorlalţi să se descurce cu un tratat al lor şi menţinerea UE ca o piaţă unică. A trebuit să urmăresc foarte câineşte ceea ce era în interesul naţional britanic. Nu este uşor când eşti într-o încăpere unde celelalte persoane te presează să semnezi acte, deoarece ei zic că este în interesul tuturor.”
Liderii europeni, în orele timpurii ale dimineţii de astăzi, s-au pus de acord să semneze un tratat interguvernamental ce le-ar cere să aplice o disciplină fiscală şi financiară mai strictă în viitoarele lor bugete, potrivit New York Times.
Însă eforturile pentru a obţine unanimitate între cei 27 de membri ai UE, cum a fost dorit de Germania, a eşuat, deoarece Marea Britanie şi Ungaria au refuzat să se alăture planului.
Ce este mai important, este că cei 17 membri ai zonei euro şi-au dat acordul pentru noul tratat, alături de şase alte state ce vor dori să adopte moneda unică în viitor.
Potrivit preşedintelui Franţei, Nicolas Sarkozy, două ţări, Cehia şi Suedia au menţionat că doresc să se consulte acasă cu partidele şi parlamentele naţionale, însă Suedia pare puţin probabil să se alăture tratatului. Ungaria a zis că va studia mai atent detaliile tratatului, lăsând Marea Britanie izolată.
 Deşi nu o soluţie perfectă, deoarece pare a instituţionaliza o Europă cu două viteze, pactul interguvernamental ar putea fi ratificat mult mai repede de către parlamente, decât o amendare a unui tratat întreg. Crucial, acordul a fost primit foarte bine imediat de către şeful Băncii Centrale Europene, Mario Draghi.
Premierul britanic, David Cameron, a afirmat: “Ce a fost oferit nu a fost în interestul britanicilor, astfel că n-am fost de acord. Vom insista însă ca instituţiile UE, curtea, şi Comisia să funcţioneze pentru toate cele 27 de naţiuni ale Uniunii.”
Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a adăugat că pe lângă acest tratat, liderii au fost de acord cu împrumutul de 200 de miliarde de euro către Fondul Monetar Internaţional, pentru a putea ajuta fondurile de salvare ce ar acoperi probleme Italiei şi Spaniei. De asemenea, Mecanismul European de Stabilitate, de 500 de miliarde de euro, va fi implementat cu un an mai devreme, în iulie 2012, şi timp de un an, va funcţiona alături de Fondul actual, de 440 de miliarde de euro.
Sarkozy a mai afirmat că instituţiile UE vor putea pune în practică noul pact, deşi Marea Britanie s-ar putea opune acestui lucru.

Sursa articol: BURSA.ro

Sursa foto: jcm.org.uk

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *