Titus Corlăţean a participat la reuniunea miniştrilor afacerilor externe ai statelor membre ale UE

corlateanMinistrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a participat marţi, 24 septembrie, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe ai statelor membre ale UE, desfăşurată la New York, în marja celei de-a 68-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, potrivit unui comunicat remis presei.

Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe al UE, Catherine Ashton, şi miniştrii de externe au avut un schimb amplu de opinii asupra unor teme de actualitate de pe agenda internaţională, dezbătând evoluţiile din Vecinătatea sudică a Uniunii – cu accent pe situaţia din Siria – şi dosarul nuclear iranian.

De asemenea, şefii diplomaţiilor europene au făcut o trecere în revistă a priorităţilor UE în cadrul actualei sesiuni a Adunării Generale a ONU. Printre acestea se numără asigurarea păcii şi securităţii la nivel internaţional, promovarea drepturilor omului, dezvoltarea durabilă şi procesul de adaptare a ONU la noile provocări, în contextul crizei economice şi financiare prelungite, arata comunicatul transmis.

În intervenţia sa, ministrul Titus Corlăţean a subliniat necesitatea consolidării eforturilor internaţionale de identificare a unei soluţii politice la criza siriană. De asemenea, a salutat acordul recent încheiat de SUA şi Federaţia Rusă privind distrugerea rapidă şi în siguranţă a arsenalului chimic sirian. Oficialul român a opinat că acest acord trebuie dublat de o rezoluţie fermă a Consiliului de Securitate, care să determine îndeplinirea angajamentelor asumate de către Siria în domeniu.

Referindu-se la dosarul nuclear iranian, şeful diplomaţiei române a reliefat importanţa unei soluţii cuprinzătoare, pe termen lung, bazată pe punerea în aplicare de către Iran a rezoluţiilor Agenţiei Consiliului de Securitate al ONU și ale Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică. De asemenea, a exprimat speranţa că noua conducere de la Teheran va adopta o atitudine mai  constructivă și angajantă în ce priveşte soluţionarea dosarului în formatul de negocieri consacrat, E3+3.

Sursa: Comunicat de presa MAE

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.