UE trimite 300 de politisti in Haiti

La 25 ianuarie, Consiliul Afaceri Externe a convenit să continue consolidarea contribuţiei Uniunii Europene la efortul de asistenţă, crescând la 300 numărul de ofiţeri europeni de poliţie detaşaţi în Haiti. De asemenea, Consiliul Afaceri Externe a ajuns la un acord privind modalitatea de îmbunătăţire a colaborării şi de coordonare a asistenţei după producerea cutremurului.

UE participă deja la forţele de poliţie aflate sub coordonarea MINUSTAH, misiunea de stabilizare a ONU în Haiti. Această misiune este prezentă în Haiti din 2004 în scopul întăririi stabilităţii în această ţară. Consiliul a convenit asupra unei contribuţii colective a UE cu cel puţin 300 de membri ai personalului pentru a consolida capacitatea poliţienească a MINUSTAH. Este inclusă aici contribuţia adusă în scopul consolidării temporare a misiunii de statele membre UE care fac parte din Forţa europeană de jandarmerie (EGF).

Consiliul a luat de asemenea în discuţie coordonarea asistenţei UE după starea de urgenţă iniţială: ajutorul umanitar, restaurarea structurilor guvernamentale, reconstrucţia şi securitatea. Acesta şi-a dat acordul cu privire la instituirea la Bruxelles a unei celule de coordonare (EUCO Haiti) care să centralizeze informaţiile şi să realizeze concordanţa dintre contribuţii şi nevoile aferente.

Asistenţa UE urmează să fie acordată ca reacţie la solicitări specifice din partea Organizaţiei Naţiunilor Unite. Statele membre vor oferi în special expertiză şi echipament de inginerie pentru degajarea drumurilor în scopul de a facilita transportul ajutoarelor, precum şi o capacitate logistică maritimă care să poată funcţiona în lipsa facilităţilor portuare.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.