UE-Turcia: Jean-Claude Juncker și Donald Tusk îl vor primi pe Recep Tayyip Erdogan la Bruxelles înainte de reuniunea liderilor NATO

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și liderul Consiliului European, Donald Tusk, îl vor primi pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan joi, la Bruxelles, în marja unei reuniuni a liderilor NATO, a anunțat vineri Comisia Europeană.

Foto: tvnewsroom.consilium.europa.eu

Președintele Juncker și președintele Tusk vor avea o întrevedere bilaterală cu președintele Erdogan”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, citat de AFP, conform Agerpres.

Aceasta nu va fi singura întrevedere a liderilor UE cu un lider al unui stat din cadrul NATO. Înainte de întrunirea cu Recep Tayyip Erdogan, Juncker și Tusk vor avea o întrevedere cu președintele SUA, Donald Trump.

Întrunirea Erdogan-Juncker-Tusk va avea loc în contextul în care relațiile dintre UE și Ankara s-au deteriorat în ultimul an după semnarea unui acord privind migrația. Deteriorarea semnificativă a fost generată de lovitura de stat eșuată din iulie 2016 din Turcia, în urma căreia regimul Erdogan a decis și efectuat epurări administrative.

Relațiile s-au tensionat și mai mult după referendumul de luna trecută care a întărit atribuțiile președintelui Erdogan, care a somat UE să relanseze negocierile pentru aderarea Turciei la UE, afirmând că în caz contrar țara sa va spune adio Uniunii.

Ultima întrunire dintre Recep Tayyip Erdogan și liderii instituțiilor UE datează din noiembrie 2015, atunci când Turcia găzduit summitul G20.

.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.