UE (Uniunea Europeană) versus UE (Uniunea Eurasiatică)

Traim un deja-vu, auzim un discurs vechi si totusi actual, cu alte cuvinte istoria este o piesa de teatru, jucata pe aceeasi scena, doar cu alti actori, alte vremuri si alt public.

Spun asta gandindu-ma la proiectul rus a Uniunii Eurasiatice, proiect in plina negociere intre Federatia Rusa, Kazahstan si Belarus ce si-au propus sa elimine taxele vamale si sa isi armonizeze politicile economice.

In luna februarie a.c. a fost realizat un demers concret in consolidarea proiectului si anume crearea Comisiei Eurasiatice Economice – CEE, organismul permanent de reglementare al Uniunii Eurasiatice. Inca o data, parca am mai vazut un experiment asemanator.

Urmeaza asadar un proces indelung de armonizare juridica.

Aceasta institutie are deja si o politica comerciala si cifre pe care sa isi construiasca entuziasmul: Natalia Yacheistova, directorul adjunct pentru politica comerciala CEE a declarat ca Uniunea va promova o crestere economica sustinuta ce deja se indreapta pe o directie buna, inregistrand o crestere economica de 4% fata de anul trecut.

Daca europenizam numele si mai citim inca o data paragraful anterior, pentru o clipa ne vizualizam in vest si nu in est. Plecand de aici ne mai punem o intrebare : logica promovata prin aceasta Uniune Eurasiatica ce forteaza impartirea lumii intre est si vest ne intoarce fara sa vrem intr-o competitie generalizata si impartita in care interdependentele ar depinde de acest clivaj?

Incercarea de a acapara si de a reprezenta in relatiile cu tertii interesele unei tari prin intermediul unei uniuni nu este cea mai buna strategie si putem sa dam exemplul Uniunii Europene. Poate Uniunea Eurasiatica si-a propus sa invete din greselile Uniunii Europene.

Faptul ca UE nu a finalizat cu succes negocieri si relatii cu blocuri comerciale cum ar fi ASEAN  sau MERCOSUR si astfel a ales sa revina la o politica de relatii bilaterale,  lasand descoperite acele tari care inca se simt reprezentate de Uniune in aceste dosare.

Multa confuzie si suspiciuni

Atat in presa cat si la nivelul oficialilor Uniunii Europene se sesizeaza o doza de neincredere si de suspiciune in ceea ce priveste proiectul Uniunii Eurasiatice.

In fazele incipiente a fost prezentata ca o initiativa de campanie a presedintelui rus Vladimir Putin, dar daca am fi mai realisti am constientiza ca Vladimir Putin nu avea nevoie de proiecte marete, nationaliste si care sa reaminteasca de statutul de mare putere pentru a castiga alegerile.

Apoi a urmat conditionalitatea impusa de Vladimir Putin in negocierea unui nou tratat de baza cu UE, aceea de a oficializa relatiile cu Uniunea Vamala (CU), care inseamna recunoasterea de facto a acestui proiect de catre UE.

Uniunea Economica este planificata pentru definitivare in 2015, perioada in care statele pot adera, existand deja o foaie de parcurs pentru aderarea Kargazstanului, care in prima faza ar trebui sa adopte intreaga legislatie CEE si sa se asigure ca legislatia nationala nu intra in conflict cu cea a Uniunii.

Multe asemanari, dar si multe suspicini din partea Uniunii Europene. In acest sens  Misiunea Permanenta rusa la UE a organizat o prezentare informala pe 5 iulie a.c. a initiativei „Uniunea Eurasiatica”.

Astfel ca, spatiul economic comun eurasiatic preia multe din procedeele, conceptele si mecanismele UE, cu reforme in stilul european, cu subventii pentru agricultura si gestionarea monopolurilor. Cu alte cuvinte, cloneaza in mare arhitectura Uniunii Europene, cu accent pe latura economica. Democratia, drepturile omului, statul de drept si alte asemenea nu au o prea mare cautare in acest tip de construct.

Pentru ca lipsa de informatii sa nu mai genereze suspiciuni, Yacheistova a incurajat  promovarea unor activitati comune de afaceri de succes, fara bariere comerciale intre cele doua entitati. Mai mult, a declarat ca in realizarea Uniunii Eurasiatice va tine cont de modelul european  : “ Vrem sa facem schimb de experienta cu UE intr.-un mod care este benefic reciproc. Ne-am subliniat interesul pentru o retea de colaborare intre UE si Uniunea Vamala.”

Cu toate ca lucrurile au fost expuse intr-un mod mai clar, Uniunea Eurasiatica va ramane  o chestiune sensibila pentru Uniunea Europeana, care in acest moment se confrunta cu o serie de probleme ce pun sub semnul intrebarii chiar existenta sa.

Modul in care Vladimir Putin promoveaza Uniunea Eurasiatica nu poate fi catalogat ca fiind unul foarte fair, fiind tipic relatiilor de forta caracteristice Moscovei. In cazul Ucrainei care se balanseaza cand spre UE cand spre UE (Uniunea Eurasiatica), Putin a promis Kievului venituri suplimentare de 10 miliarde de dolari in primul an de aderare, strangand surubul gazului pe cealalta parte.

 

Autor: Adrian Marius Dobre, Secretar General Fundatia Europeana Titulescu

Sursa: http://blog.adrianmariusdobre.eu/

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *