Van Rompuy: De ce este Europa complicata

herman van rompuyPresedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a indemnat cetatenii UE, intr-un discurs sustinut la Universitatea Catolică din Leuven (Belgia), sa treaca peste cliseele de tipul celor potrivit carora Uniunea se imparte intre nordici harnici si sudici lenesi , apreciind totdata dorinta lor de implicare din ce in ce mai mare in politicile nationale si europene.

<<Modul initial de integrare europeana nu mai este fezabil, nu in lumea de astazi. Cetatenii vad cat de importante sunt deciziile europene si, pe buna dreptate, isi doresc sa aiba un cuvant de spus. Opinia publica a devenit mai importanta decat oricand (nu doar in politica europeana, desigur, ci si in politica nationala).

In cadrul Uniunii noastre, aceasta inseamna sfarsitul erei indiferentei politicoase intre cetatenii tarilor noastre (sau cateodata chiar, a indiferentei nepoliticoase). Pentru ca nu doar liderii au descoperit interdependenta, ci si cetatenii. Pentru prima data, Europa se afla acum la baza dezbaterilor politice din fiecare tara.

Integrarea prin moneda euro este cu atat de profunda incat Europa a devenit parte a vietii noastre de zi cu zi. Nu traim nationalizarea politicilor europene, ci vedem europenizarea politicilor nationale – si acest lucru va face in cele din urma scopul nostru comun mai puternic. Cu conditia sa evitam ingredientele vietii noastre moderne: clisee, slogane, caricaturi. Cei “buni si muncitori” din nord vs. sudicii “rai si lenesi”. Sau intre “sudicii generosi “ si “egoistii “din nord.

Stim toate aceste clisee pe dinafara. Le putem deplora sau le putem da si mai multa putere. Sau putem considera ca este firesc sa acorzi timpul necesar publicului ca acesta sa “digere” descoperirea enorma a ceea ce inseamna cu adevarat sa impartasesti o Uniune, ce inseamna sa folosesti aceeasi moneda.

Responsabilitatea liderilor politici este de a-si oferi unul altuia acel timp, de a trece peste diferente, pentru a stimula increderea. Si este adevarat , corectarea greselilor din trecut, a modelelor economice bazate pe datorii publice si private excesive, dureaza mai mult decat am prevazut.

Intotdeauna va exista o dubla legitimitate, pentru ca intr-o Europa mai integrata, statul-natiune va ramane cheia. In cele din urma, exte o tensiune, dar nu intre institutii, ci intre identitati, si chiar si intre identitatile din mintea noastra. Europa este complicata pentru ca noi, europenii, suntem complicati.>> a declarat președintele Consiliului European.

 

Discursul președintelui Rompuy vine in contextul in care increderea oamenilor in Uniunea Europeana a scazut la un minim record, pierzand sprijinul a doua treimi din cetatenii sai.

Potrivit celui mai recent Eurobarometru, neincrederea in UE se ridica la 53% in Italia, 56% in Franta, 59% in Germania, 69% in Marea Britanie si 72% in Spania.

 

Discursul integral al presedintelui Consiliului European, disponibil AICI.

Sursa: www.consilium.europa.eu

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.