UE vrea ca fondul de urgenţă permanent al zonei euro să devină operaţional de la 9 iulie

Uniunea Europeană (UE) vrea ca fondul permanent de 500 de miliarde de euro pentru ajutarea statelor cu probleme din zona euro, Mecanismul European de Stabilitate, să devină operaţional la 9 iulie, a declarat un oficial european citat de Bloomberg şi preluat de Mediafax.

Parlamentele celor 17 state membre trebuie să ratifice ESM înainte ca acesta să intre în vigoare pentru a contracara criza datoriilor din zona euro. Până ce ESM va primi 90% din capitalul promis, oficialii europeni trebuie să folosească în continuare Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară (European Financial Stability Facility – EFSF), care mai are dintr-un total de 440 de miliarde de euro circa 240 de miliarde de euro.

Data la care noul fond va intra în vigoare depinde de evoluţia aprobării în Germania, unde parlamentul ar putea vota cel mai târziu în prima săptămână din iulie. Având în vedere necesitatea avizelor naţionale, oficialii statelor euro speră ca ţinta de 9 iulie să poată fi atinsă, a declarat sursa citată.

ESM este componenta cheie a planului de protecţie de 1.000 de miliarde de dolari destinat opririi contagiunii crizei datoriilor, în urma cărora Grecia, Portugalia şi Irlanda au fost nevoite să apeleze la ajutor financiar extern. Fondul reprezintă capacitatea zonei euro pentru alte programe de ajutor financiar extern, întrucât restul planului de protecţie include sume deja angajate de 300 de miliarde de euro.

Sursa: Mediafax.ro
Foto:  pixmac.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *