UE vrea introducerea codurilor de identificare fiscală pentru combaterea fraudelor și a evaziunii

Un cod de identificare fiscală transnațional, o cartă a contribuabilului UE și măsuri comune mai dure împotriva paradisurilor fiscale sunt măsurile concrete anunţate astăzi de Comisia Europeană pentru planurile de luptă împotriva fraudei și evaziunii fiscale în UE, potrivit Adevarul.ro.

„Să spunem lucrurilor pe nume: evazioniștii fiscali fură din buzunarele cetățenilor obișnuiți și privează statele membre de încasări vitale. Dacă ne dorim sisteme fiscale echitabile și eficiente, trebuie să eradicăm acest tip de activitate. (…) Dacă acționăm în echipă, cu o strategie comună, putem învinge trișorii și evazioniștii și putem recupera sume uriaşe de bani care sunt datorate în mod legal”, a declarat Algirdas Šemeta, comisarul pentru impozitare și uniune vamală, audit și antifraudă, potrivit sursei citate.

Conform estimărilor, economia subterană în statele membre reprezintă în medie aproape o cincime din PIB, adică un total de aproape 2.000 de miliarde de euro. 1,1 miliarde de euro anual este valoare sumei estimată ca reprezentând fraudă la nivel de UE.

Numărul de identificare fiscala transfrontalieră ar fi de mare ajutor, a spus Comisarul antifraudă. „Putem face multe dacă avem acces la bazele de date naţionale mult mai eficient, pentru că un obstacol cu care se confruntă UE în acest moment este legat de diversitatea sistemelor de identificare a contribuabililor din statele membre. Cu cât reuşeşti să transmiţi informaţiile mai rapid cu atât ai acces mai rapid la rezolvarea problemei”, a explicat comisarul. Potrivit acestuia, în acest moment este prea devreme pentru a detalia funcţionarea acestor coduri de identificare, cea mai complicată chestiune fiind obţinerea unui accord al statelor membre legat de nevoia introducerii lui.

Foto: vasile-antipa.blogspot.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.