Presă: UE vrea limitatoare de viteză care să nu permită maşinilor să depăşească 112 km/oră. Comisia Europeană neagă

transport masiniO iniţiativă de directivă europeană prevede dotarea din fabrică a fiecărui autoturism cu un sistem video care nu doar să facă imposibilă circularea cu peste 112 km/oră, dar care să adapteze automat viteza de deplasare în funcţie de limitările afişate pe fiecare porţiune de drum. Posesorii de autoturisme vechi, fără acest dispozitiv, ar putea fi obligaţi să monteze sistemul în service.

Noile propuneri luate în calcul de Bruxelles preved dotarea autoturismelor cu aparatură video care poate identifica şi procesa semnele rutiere prin care este anunţată limita legală de viteză. Şoferii ar putea fi mai întâi avertizaţi asupra faptului că depăşesc limita legală şi, dacă nu se conformează, sistemul ar adapta automat viteza maşinii în funcţie de indicatoarele din fiecare zonă, apăsând pedala de frână în cazul în care limita este depăşită.   O alternativă la astfel de camere video, deja contestate de societatea civilă din cauza posibilei intruziuni în viaţa privată, există deja şi funcţionează pe baza sateliţilor. Practic, aceştia ar transmite în timp real informaţii privind limitele de viteză din zonele în care rulează maşinile, fiind dublat de accelaşi sistem automat care să le pună în aplicare. Aceste tehnologii sunt numite ISA – adaptare inteligentă a vitezei, iar câteva modele de automobile sunt dotate deja de producători cu astfel de sisteme.

Măsurile au fost anunţate de Direcţia Generală pentru Mobilitate şi Transporturi a UE ca parte a eforturilor de a reduce numărul victimelor înregistrate în accidente rutiere. Anual, în UE se înregistrează peste 1,5 milioane de victime în astfel de accidente, în urma cărora aproximativ 30.000 de persoane îşi pierd vieţile, iar alte 150.000 rămân cu dizabilităţi fizice permanente.

Comisia Europeană neagă știrea apărută în presă

UE a emis o declarație oficială, pe un ton sarcastic, în care critică raportul citat în presă si îl cataloghează ca ”neadevărat”.

“Rapoarte din presa au sugerat ca UE intentioneaza sa prezinte <propuneri formale> in aceasta toamna pentru a introduce limitarea automata a vitezei pentru automobile, cunoscuta drept ISA (Intelligent Speed Adaptation – adaptare inteligentă a vitezei). Acest lucru pur si simplu nu este adevarat iar Comisia a facut acest lucru foarte clar jurnalistilor responsabili pentru publicarea informatiilor”

Surse: Ec.europa.eu, Adevarul.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *