Ultima strigare: Revoluția votului continuă. Toți tinerii la urne!

Robert LUPIȚU

sibiu-protestScriam acum două săptămâni despre “Votul latent al tinerei generații” și urmăream cu un interes deosebit campaniile de conștientizare a tinerilor privind importanța alegerilor și a exercitării dreptului la vot. Vorbeam atunci despre mesaje motivaționale, despre experiențele tragice ale lui decembrie 1989, despre nepăsare, despre modalitatea haotică în care se face politică și despre erijarea candidaților în afara atribuțiilor constituționale. Eram bucuros să văd multe inițiative, atât ale tinerilor cât și ale intelectualilor sau mass-media care au punctat încă o dată vidul pe care noi îl lăsăm în societate atunci când nu ne manifestăm și tot ceea ce așteptam era răspunsul celor care ne adresam.

51% dintre tinerii români au votat pe 2 noiembrie, însă declanșatorul acestei mobilizări pe care am văzut-o în ultimele două săptămâni a fost cu certitudine umilința pe care românii de peste hotare au simțit-o după ore în șir de stat la coadă pentru a vota. Fie că vorbim de protestele din noaptea alegerilor de la Paris, Londra sau München sau de ceea ce a urmat în țară la București, Cluj, Timișoara, Brașov sau Craiova, românii s-au lăsat cuprinși de un imens sentiment de indignare și de o dorință puternică de a solicita ceea ce li se cuvine: dreptul la vot și respectul.

Dincolo de aceste evenimente care arată că românii s-au deșteptat din hibernare, avem o revoluție a votului care a cuprins și rețelele de socializare și ne-a solidarizat acum mai mult la niciodată. Deja nu vom mai vota din inerție, ci o vom face pentru a arăta că puterea este la noi, la români. Tinerii vor ieși la vot pentru că a început să le pese și mai mult și pentru că întreg dialogul, ce ani de zile a fost unul surd, acum funcționează din toate părțile. Spiritul juvenil a răspuns la chemarea sa la vot, românii vorbesc între ei și arată că lozincile dezbinării sunt fantasme electorale, iar cel mai important lucru se conturează: vom fi mai mulți ca la primul tur de scrutin. Ne unim singuri pentru drepturile noastre, nu avem nevoie de ei să facă asta!

Și nu uitați: noi, tinerii, nu suntem nici progeniturile unui regim de care părinții și bunicii noștri au căutat cu disperare să scape, și cu atât mai mult nu suntem niște epigoni. Suntem cei care vom clădi România de mâine. Prin noi înșine, prin determinare, prin participare, prin puterea exemplului, prin vot!

Națiunea română a renăscut, și nu mulțumită lor, ci nouă!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.