Un comunist la şefia UE, pentru următoarele şase luni

Ciprul a preluat, ieri, de la Danemarca, pentru şase luni, preşedinţia rotativă a Uniunii Europene.

Şeful statului cipriot, Demetris Christofias, singurul şef de stat comunist din UE va sosi pe 2 iulie, la Strasbourg, unde are programată o întrevedere cu şeful Parlamentului European , socialistul Martin Schulz, anunţă Adevarul.ro.

Christofias, cel care declara – înainte de a fi ales preşedinte al Ciprului, în 2008 – că destrămarea Uniunii Sovietice a fost “o crimă împotriva umanităţii”, va fi primit săptămâna viitoare, la Strasbourg, de politicieni europeni de prim rang.

Actualul preşedinte cipriot, în vârstă de 66 de ani, a studiat la Moscova, între 1969-1974, la Academia de Ştiinţe Sociale.

El s-a alăturat de foarte tânăr organizaţiilor de tineret ale Partidului Progresist al Muncitorilor din Cipru, iar după moartea liderului formaţiunii, Ezekias Papaioannou, în 1988, a fost ales secretar general al partidului.

Douăzeci de ani mai târziu, Demetris Christofias avea să devină preşedintele Ciprului, câştigând alegerile cu promisiunea că va reunifica insula. În prezent, discuţiile cu Republica Turcă a Ciprului de Nord sunt în impas, iar autorităţile de la Nicosia fac eforturi susţinute pentru a scoate ţara din criză. Demetris Christofias este şi cel care declara că destrămarea Uniunii Sovietice a fost „o crimă împotriva umanităţii”.

Cipru, stat nevoit să ceară sprijinul financiar al Uniunii Europene şi FMI pentru susţinerea băncilor, are dificila sarcină de a împiedica zona euro să intre în haos financiar, scrie AFP.  Reprezentanţi ai Comisiei Europene, Fondului Monetar Internaţional şi ai Băncii Centrale Europene (BCE) sunt aşteptaţi săptămâna aceasta la Nicosia pentru a evalua situaţia sistemului bancar şi a finanţelor publice.

Aceştia trebuie să determine necesarul financiar al Ciprului, membru al zonei euro din 2008, şi reformele care trebuie aplicate în schimbul ajutorului. În paralel, preşedintele cipriot Demetris Christofias încearcă să obţină un împrumut din partea Rusiei sau Chinei, pentru a uşura condiţiile impuse de UE.

Pentru 2012, autorităţile de la Nicosia au primit deja din partea Rusiei un împrumut de 2,5 miliarde de euro.

Foto:   antiomospondiakos.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *