Un nou inceput: HIDROELECTRICA ANGAJEAZĂ 67 DE MANAGERI

 

HidroelectricaHidroelectrica a fost și este în continuare unul dintre cei mai importanți jucători pe piața energiei din România. Timp de 50 de ani, compania a fost reper pentru modernizarea României. Finanțată de stat în comunism, Hidroelectrica a fost cheia industriei energetice și un pilon al investițiilor conexe – irigații, construcții hidrotehnice, amenajări ale unor bazine hidrografice.

După Revoluția din 1989, după mai multe transformări ale Sistemului Energetic Național, Hidroelectrica a devenit societate pe acțiuni. Nevoia de perfomanță în sistem capitalist s-a suprapus pe o schemă de funcționare învechită. Peste acestea, au intervenit interesele politice, care au făcut ca posturile de conducere din companie să fie încredințate unor persoane susținute (doar) politic. Influența politică s-a suprapus, la rândul ei, cu interesele economice ale clienților politici. Și nu numai…

Presupunem că nimeni nu a vrut să omoare găina care făcea ouă de aur, astfel încât guvernările succesive din România au permis companiei să se dezvolte. Unele hidrocentrale au fost retehnologizate, automatizarea a pătruns în zona serviciilor de sistem, iar astăzi, în caz de dezechilibre, Hidroelectrica este singura entitate capabilă să acopere, în doar două minute, necesarul de energie al țării.

Cu toate acestea, colosul avea picioare de lut… În vara lui 2012, Hidroelectrica a intrat în insolvență. Cum a ajuns să fie îngenunchiată cea mai mare companie de producere a energiei? Cifrele arătau că Hidroelectrica se îndreaptă spre colaps. Contractele păguboase cu “băieții deștepți”, cumpărarea – pentru revânzare – de energie termo, mult mai scumpă, sute de obiective de investiții deschise fără finanțare adecvată, precum și o politică de personal supradimensionată au dus Hidroelectrica în prăpastie. Minusul depășea un milliard de euro.

Soluție radicală și, în general asociată cu falimentul, insolvența s-a dovedit, în acest caz, o formulă de reorganizare și eficientizare a companiei. Conform administratorului judiciar, avocatul Remus Borza, procedura insolvenței se apropie de final. Curățată de căpușe, reașezată într-o schemă de funcționare bazată pe eficiență, Hidroelectrica face astăzi pionierat și în selecția echipei de management. Cum una dintre cauzele insolvenței a fost managementul deficitar, administratorul judiciar a decis ca toate nivelurile de top si middle management trebuie regandite pe principii solide de guvernanță corporatista și scoase la concurs.

Este pentru prima data in istoria companiilor românești, fie cu capital de stat sau privat, cand se organizeaza un proces de selectie de asemenea anvergură. Indiscutabil, managementul defectus a contribuit la colapsul companiei. Am preluat Hidroelectrica cu datorii de un milliard de euro, decapitalizata  de “baieti destepti” si capusata de 500 de contracte impovaratoare. Prin implementarea, intr-un timp foarte scurt, a unor masuri de eficientizare, am reusit sa obtinem, in ultimele patru luni, un profit de 43 de milioane de euro. Daca un avocat a reusit, cu atat mai mult vor reusi 67 de profesionisti angajati exclusiv pe competențe profesionale și capabilități manageriale”, este convingerea lui Remus Borza, administratorul judiciar.

Companiile aflate în proprietatea statului nu sunt în general asimilate cu mediul de lucru competitiv sau cu competența managerială, chiar daca sunt de importanță strategică. Cel mai frecvent, managementul și mediul de lucru în companiile aflate majoritar în proprietatea statului se schimbă abia după privatizare. Hidroelectrica face acest lucru fără să aștepte privatizarea.

Cu o echipa de management competentă și cu un plan de reorganizare care deja dă rezultate, Hidroelectrica va putea aborda strategia pentru viitor cu alt suflu, iar dezvoltarea companiei va fi cu siguranță diferită.

Pentru aceast proces, Hidroelectrica a angajat firma Pedersen&Partners, care, alături de administratorul judiciar Euro Insol, va coordona proiectul de recrutare si selectie, asigurând deplina transparență a acestuia. Mona Neagoe, Partener la firma de executive search Pedersen&Partners, explică miza acestui proces: “Misiunea noastra si a Euro Insol este sa coordonăm desfășurarea proiectului și să ne asigurăm că selecția se va face exclusiv pe criterii de competență. Credem că implicarea noastră în proiect îi va convinge pe profesioniștii de top că se dorește o schimbare profundă pe care amploarea proiectului o face posibila. Un aspect important în acest proces de recrutare este păstrarea confidențialității, iar cei care vor candida pot fi siguri că opțiunea lor pentru un anumit rol va fi tratată cu maxima atenție și confidențialitate”.

Concursul pentru ocuparea celor 67 de posturi de top si middle management va face obiectul unei campanii speciale în presa scrisă, la televiziune si online. Posturile vizate includ pozițiile de Director de Productie, Director Financiar, Director Furnizare și Director de Retehnologizare, Directori de sucursale și Manageri de departamente.

Modalitatea de depunere a candidaturilor va fi exclusiv online, pe site-ul Hidroelectrica, unde candidatii vor găsi detalii despre fiecare post în parte, atât la nivel de executiv, cât și la nivel de sucursala. Selectia este deschisa tuturor profesionistilor din afara sau din interiorul companiei. Pe lângă o procedură de selecție pe criterii bine stabilite, procesul va include verificarea de referinte pentru candidații finaliști, etapă obligatorie, conform practicilor internaționale.

Hidroelectrica are nevoie de manageri cu viziune si experienta, care au trecut prin programe de reorganizare a unor companii pe criterii de performanta si eficienta. Iesirea din insolventa este primul pas. Sunt inca necesare masuri rapide pentru o dezvoltare sustenabila. Trebuie reduse investitiile paguboase, cheltuielile nejustificate cu mentenanta, schema supradimensionata de personal, trebuie optimizate o serie de procese – si totul, foarte repede!

“Hidroelectrica se va transforma din traditionalul producator de energie pe piata nationala intr-un jucator regional. Diferența o va face echipa de management, iar noi garantam o procedura de selectie transparenta, fara ingerinte politice. Am schimbat extrem de multe lucruri in numai cateva luni, iar rezultatele se vad. Pentru ca schimbarea si rezultatele sa fie sustenabile, Hidrolectrica are nevoie acum de o echipa de management performanta si solida, care sa-si asume mandatul de schimbare cu toate provocările inerente unui astfel de proces”, crede Remus Borza.

Sa pui umarul la restructurarea si profesionalizarea uneia dintre companiile de marca ale Romaniei este o sansa unica si o misiune dezirabila pentru un profesionist de top. Există precedente, insa ele s-au intamplat dupa ce procesul de privatizare avusese loc: OMV, BCR, Romtelecom sunt cele mai cunoscute exemple. Hidroelectrica incearca sa schimbe echipa si mediul de lucru acum, asumându-și cu responsabilitate importanța strategică a unei companii de stat; poate că de aceea proiectul de recrutare si selectie se numeste, sugestiv, “Phoenix”. Pentru ca un profesionist sa isi asume un astfel de mandat, are nevoie de competenta, perseverenta, onestitate si patriotism. Românii au prilejul de a dovedi ca nu numai echipe de management importate pot face acest lucru.

Pentru detalii privind procesul de recrutare accesati www.hidroelectrica.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.