Un prim pas pentru aprobarea bugetului european 2014-2020

Bugetul-UEParlamentul European (PE) a votat cu o larga majoritate rezolutia privind cadrul financiar multianual 2014-2020. Deputatii europeni au salutat acordul politic la care s-a ajuns in cadrul reuniunii Consiliului European de saptamana trecuta.

Vicepresedintele grupului PPE in Parlamentul European, Marian-Jean Marinescu:

„Daca luam in considerare situatia politica si sociala din Uniunea Europeana, cresterea populismului si scaderea increderii in UE, putem spune ca acest acord s-a realizat in conditii dificile si ca poate fi considerat un sprijin pentru stabilitatea europeana. Un buget multianual este de preferat unui buget anual deoarece contribuie la mentinerea unitatii Uniunii. Pe de alta parte, insa, daca ne gandim ca s-a aplicat pentru prima data procedura bugetara din Tratatul de la Lisabona, putem sa spunem ca PE nu a utilizat avantajele oferite de aceasta procedura, si anume codecizia pentru politicile orizontale. Bugetul UE a fost decis in Consiliul European, si, datorita conditiei de unanimitate, a fost decis de un numar restrans de state membre. Pana la urma, important este ca exista un acord si trebuie sa il salutam si respectam.”

Parlamentul este pregatit sa voteze in cursul acestei toamne, Regulamentul CFM si noul Acord Interinstitutional, de indata ce sunt primite textele finale. PE solicita Consiliului onorarea, in cel mai scurt timp posibil, a tuturor cererilor de plati restante pentru 2013 si adoptarea fara intarziere a unor bugete rectificative, acoperitoare pentru 2013, conditionand adoptarea bugetului 2014-2020 de realizarea acestor actiuni.

Acordul la care s-a ajuns cuprinde cererile principale ale PE: flexibilitate, rectificare bugetara in 2016, demararea actiunilor pentru introducerea resurselor proprii in construirea bugetului.

„PE a obtinut doua imbunatatiri importante la CFM: flexibilitatea in alocarea fondurilor, respectiv revizuirea din 2016. Nu trebuie sa uitam insa ca sunt inca necesare decizii importante ale Consiliului, referitoare la actualul exercitiu financiar: onorarea platilor restante pentru 2013 prin adoptarea de bugete rectificative suplimentare, absolut necesare pentru a respecta angajamentele Comisiei, in special pentru politica de coeziune. As adauga aici si necesitatea punerii in practica a acordului din Consiliul European din februarie 2013 privind aplicarea regulii n+3 pentru Romania si Slovacia”a mai declarat Marian-Jean Marinescu in timpul dezbaterii din plenul Parlamentului European.

Pe 27 iunie 2013, Parlamentul European, Presedintia Consiliului de Ministri al UE si Comisia Europeana au ajuns la un acord politic cu privire la cadrul financiar multianual 2014-2020.

 

Sursa: Parlamentul European

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.