Un radar rusesc în inima Europei. “Primul semnal adresat NATO”

Un radar rusesc amplasat în enclava Kaliningrad a intrat azi în funcţiune, un prim semnal adresat de Moscova oficialilor din NATO şi SUA, în disputa pe tema scutului antirachetă, potrivit realitatea.net.

O nouă staţie radar capabilă să monitorizeze lansările de rachete din Atlanticul de Nord, precum şi scutul american antirachetă din Europa, a fost activată marţi în enclava rusă Kaliningrad, în prezenţa preşedintelui Dmitri Medvedev, potrivit Mediafax.

Preşedintele Rusiei a participat la ceremonia de lansare a staţiei radar în timpul unei vizite în Kaliningrad, anclava situată la Marea Baltică, între Polonia şi Lituania. “Sper că acest radar va funcţiona adecvat şi îşi va îndeplini sarcinile”, a declarat Medvedev în prezenţa echipei care operează staţia, relatează RIA Novosti, în pagina electronică.

Preşedintele rus a declarat săptămâna trecută că a ordonat lansarea staţiei radar ca răspuns al Rusiei la planurile Statelor Unite de a instala elemente ale scutului antirachetă în Europa. Rusia intenţionează de asemenea să amplaseze rachete tactice Iskander în regiunea Kaliningrad, în viitorul apropiat.

Rusia încearcă să obţină garanţii scrise, constrângătoare din punct de vedere juridic, că scutul antirachetă, ale cărui elemente vor fi găzduite şi de România, la baza militară din Deveselu, judeţul Olt, nu este îndreptat împotriva sa.

Washingtonul refuză să ofere garanţii scrise şi adaugă că nu îşi va modifica planurile în pofida protestelor Moscovei.
“Sper că acest demers va fi considerat de partenerii noştri ca fiind un prim semnal că ţara noastră este pregătită să răspundă în mod adecvat ameninţărilor sistemului antirachetă al NATO la adresa capacităţilor strategice nucleare ruse”, a avertizat Medvedev.

“Dacă acest semnal nu va fi auzit, vom utiliza alte mijloace de apărare, vom lua măsuri severe, cum am promis pe 23 noiembrie”, a insistat Medvedev.

Pe 23 noiembrie, Dmitri Medvedev ameninţa că ar putea ordona, în caz de nevoie, luarea unor măsuri pentru distrugerea sistemelor de detecţie şi de control din cadrul scutului antirachetă al NATO.

Dmitri Medvedev a ameninţat că Rusia ar putea instala sisteme de rachete nucleare Iskander în enclava Kaliningrad dacă Statele Unite vor continua să aplice fără concesii planul scutului antirachetă din Europa.

Sursa articol: realitatea.net
Sursa foto: en.wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *