Un socialist european, de partea lui Jean-Claude Juncker în fața atacurilor premierului olandez. Victor Boștinaru: Olanda trebuie să privească mai departe de interesele economice. România merită să fie în spațiul Schengen

Victor Boștinaru, europarlamentar PSD, S&D, consideră că României i se ia șansa de a fi parte din spațiul Schengen doar datorită unor orgolii naționale care nu ar trebui să existe într-o Uniune Europeană cu adevărat incluzivă și solidară, referindu-se la premierul Olandei, Mark Rutte, care a declarat recent că țara noastră nu are nicio șansă să intre până în 2019 în spațiul Schengen.

Foto: www. victorbostinaru.ro

“Susțin declarațiile președintelui Juncker din discurul său din Strasbourg privind Starea Uniunii în care pune accentul pe o Europă a egalilor, a solidarității și a continuării proiectului politicii de coeziune. Tocmai de aceea România ar trebui să intre în Schengen”, a declarat eurodeputatul român.

“Premierul Mark Rutte trebuie să nu gândească îngust și să fie capabil să vadă mai departe de interese economice. România merită să fie în spațiul Schengen”, a mai precizat Victor Boștinaru în cadrul unei dezbateri la Cluj-Napoca.

Această reacție vine în contextul în care șeful Comisiei Europene a făcut un apel pentru aderarea României și a Bulgariei la spațiul de liberă circulație Schengen.

Finalizarea procesului de aderare la Spațiul Schengen este supusă deciziei unanime a statelor membre, la nivelul Consiliului Uniunii Europene, amintește MAE pe site-ul său, care notează că în prezent România aplică majoritatea dispozițiilor acquisului Schengen și acționează, astfel, ca un membru de facto cu o contribuție semnificativă la însăși securitatea Spațiului Schengen, gestionând peste 2000 de km de frontieră externă a Uniunii Europene.

Declarația lui Rutte completează o serie de reacții care au apărut în mediul politic european după discursul privind Starea Uniunii al lui Jean-Claude Juncker în care șeful Comisiei Europene a făcut un apel pentru aderarea României și a Bulgariei la spațiul de liberă circulație Schengen.

Oficiali germani și-au arătat joi reticența cu privire la posibilitatea ca România și Bulgaria să adere în viitorul apropiat la spațiile Schengen și Euro. Ministrul german de interne, Thomas de Maiziere, a precizat că nu vede pentru România și Bulgaria ” nicio posibilitate să intre în spațiul Schengen”.

“Sincer vorbind, mai au un drum lung de parcurs”, a punctat responsabilul german. 

Pe de altă parte, aflați în campanie electorală, Christian Kern, cancelarul social-democrat al Austriei și ministrul conservator de Externe Sebastian Kurz au respins viziunea președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker privind extindere spre est a zonelor Schengen și euro, fără a menționa explicit o țară anume.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.