Ungaria ar putea pierde fondurile europene datorita deficitului bugetar

Ungaria ar putea fi prima ţară din UE pentru care Comisia Europeană va cere suspendarea plăţilor pentru fondurile de coeziune, informeaza Adevarul.ro. Budapesta ar putea pierde cel puţin 1,7 miliarde de euro – sumă estimată pentru 2013 – ceea ce ar determina compromiterea unor investiţii totale de 4 miliarde din cauza deficitului bugetar.

Rezultatele evaluării de către CE a primului „lot” de cinci ţări cu probleme privind deficitul bugetar, după aplicarea regulilor pachetului de legi privind guvernanţa economică care a intrat în vigoare la mijlocul lui decembrie, au adus ieri şi primele avertismente pentru un stat UE.

Ungaria a luat măsuri, din păcate insuficiente, pentru a corecta durabil şi credibil deficitul. Termenul său limită era iulie 2012, după ce în 2009 Consiliul European a cerut Ungariei să-şi corecteze deficitul în mod durabil”, a spus Rehn.

In 2013, se preconizează ca deficitul Ungariei să ajungă la peste 3% din PIB, chiar şi fără a lua în considerare posibilele efecte negative la nivel macroeconomic şi creşterea randamentelor obligaţiunilor.

„Este şi motivul pentru care am tras concluzia că Ungaria nu a făcut tot ce trebuie. Deficitul excesiv în Ungaria nu este un lucru nou şi nu poate fi pus doar în seama actualului guvern. Încă de la aderarea sa, Ungaria a avut probleme, şi termenele pentru corecţie au fost amânate cu trei ani. Ungaria nu este membru al zonei euro, deci nu i se aplică sancţiuni financiare, dar ar putea să se confrunte cu suspendări ale unor angajamente pe fondurile de coeziune pe anul viitor”, a avertizat ­Olli Rehn, potrivit Adevarul.ro.

Sursa articol: Adevarul.ro
Sursa foto:  thebreakthrough.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *