Ungaria ingnora avertismentele UE si BCE; a modificat legea de functionare a bancii centrale

Parlamentul ungar a adoptat vineri controversatul proiect de lege de functionare a bancii centrale, care va spori influenta guvernului asupra acestei institutii, ignorand criticile Uniunii Europene, Bancii Centrale Europene si ale Fondului Monetar International, potrivit AFP si HotNews.ro. Reglementarile europene prevad ca bancile centrale trebuie sa fie independente si nu subordonate guvernului.

Legea a fost adoptata cu 293 de voturi pentru, patru impotriva si o abtinere.

Legea ii retrage guvernatorului bancii centrale dreptul de a-si alege asistentii, care vor fi numiti acum de catre seful guvernului.

In cadrul acestui proces, Parlamentul a adoptat un amendament constitutional pentru a face posibila o viitoare fuziune a bancii centrale cu Autoritatea de supraveghere a instituţiilor financiare (PSZAF). Noua instituţie va fi condusă de o persoană numită de primul ministru şi desemnată de preşedintele Ungariei.

Andras Simor, guvernatorul bancii centrale, a declarat anterior ca reforma MNB este similara cu o “preluare totala” a institutiei de catre guvernul lui Viktor Orban.​

Sursa articol: HotNews.ro

Sursa foto: motanulfilozof.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *