Ungaria: Premierul Viktor Orban dorește reintroducerea în școli a educației militare obligatorii

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a decis revenirea la educația militară obligatorie în școli, urmând a fi promovată capacitatea de apărare a elevilor. 

Săptămâna trecută, Zoltán Maruzsa, vice-secretar de stat, responsabil în cadrul ”Ministerului pentru resurse de forțe umane” pentru problemele ce țin de educație, a oferit detalii privind noua decizie guvernamentală, conform Deutsche Welle.

În opinia sa, nu ar fi vorba de o materie nouă, ci de un concept educațional care ar urma să fie integrat în ”Programa națională școlară” (NAT). ”E vorba de un sentiment de viață, deja prezent la orele de istorie și geografie și care ar fi posibil și la orele de muzică și sport”, a declarat Maruzsa publicației pro-guvernamentale “Magyar Idök”. Posibilă ar putea fi introducerea disciplinelor de tir sportiv sau lupte. Și, mai spune Maruzsa, e important ca sistemul de educație să genereze în rândul populației sentimentul responsabilității și obligației de a-și apăra și iubi țara.

La rândul lor, reprezentanții sindicatelor din învățământ s-au declarat șocați de intenția de „militarizare a școlilor”. 

”Am învățat în trecut să tragem cu arma și să lansăm grenade. Aceasta a fost și rămâne o greșeală. Exact ca atunci, statul vrea și acum să stabilească tot mai multe obiective în învățământ. Mai întai au fost programele de educație etic-morală, iar acum cele de educație militar-patriotică. Oricum guvernul vrea să educe întreaga țară potrivit concepțiilor sale”, a declarat Janos Szudi, de la Sindicatul pedagogilor, potrivit Ziare.com.

În toamna anului trecut, Viktor Orban a propus organizarea de unități de voluntari în toate cele 197 de județe ale țării, ceea ce ar însemna dublarea numărului actual de militari. Ministerul Apărării de la Budapesta pregătește un plan de aplicare a acestui program.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.