Uniunea Europeană face lumină în contractele “băieţilor deştepţi” din energie

Potrivit site-ului jurnalul.ro, autorităţile de la Bruxelles obligă traderii la transparenţă pentru a nu profita de clienţi. Furnizorii de energie electrică şI gaze naturale vor fi obligaţi să facă publice contractele şi tranzacţiile către Agenţia pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER), potrivit unui regulament adoptat luni de UE şi care va intra în vigoare la sfârşitul anului.

Potrivit unui comunicat al UE, preţurile electricităţii pot fi influenţate “cu uşurinţă” prin crearea unei false impresii în legătură cu disponibilitatea capacităţilor de producţie şi transport sau prin reducerea producţiei. “Deoarece până acum autorităţile de reglementare din statele membre nu au avut acces la toate datele privind tranzacţiile transfrontaliere, a fost greu să înţeleagă ceea ce se întâmpla pe aceste pieţe şi să descopere efectiv abuzurile”, potrivit UE.
“Noile norme privind tranzacţionarea vor contribui la preţuri echitabile ale energiei. Mai mult, prin îmbunătăţirea transparenţei şi a integrităţii pieţei, întărim şi încrederea pe care o au toţi participanţii la piaţă în buna funcţionare a pieţei interne”, a declarat, într-un comunicat, comisarul UE pentru energie, Gunther Oettinger.

Principalul obiectiv al regulamentului este împiedicarea utilizării informaţiilor privilegiate şi a altor forme de abuz de piaţă, care denaturează preţurile de tranzacţionare angro a energiei.
Regulamentul adoptat luni se va aplica tuturor tranzacţiilor angro cu energie electrică şi gaze din UE, inclusiv contractelor de transport al acestor produse până la clienţi, şi prevede sancţiuni în cazul în care normele nu sunt respectate. Noua legislaţie va intra în vigoare până la sfârşitul acestui an.

Articolul integral poate fi consultat aici.

Sursa foto: cdt.europa.eu

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.