Uniunea Europeana, fara buget

Uniunea Europeana nu are un buget pentru anul viitor. Negocierile dintre Parlamentul European si Consiliu privind bugetul pentru 2011 au esuat luni noapte, anunta Euractiv.ro. Proiecte importante, cum ar fi diplomatia europeana sau investitiile in energie, stau de acum sub semnul blocajului.
Nu banii au fost cei care au paralizat visteria comunitara. Cifrele fusesera acceptate de toate partile: 126,5 miliarde de euro stau la dispozitie Uniunii in 2011, cu 2,9% mai mult decat in anul ce se incheie peste o luna si jumatate. Ceea ce a blocat negocierile a fost o disputa de natura politica. Anume, legislatorii au solicitat – cum prevad si acordurile de la Lisabona, pe care le-a invocat presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek – un plus de influenta constitutionalizata in procesul decizional comunitar, in chestiuni ce tin (de exemplu) de distributia resurselor bugetate. O solicitare respinsa categoric de cateva dintre statele membre. Marea Britanie a fost vocea intai, secondata fiind de Olanda.

Rezultatul: anul viitor va incepe cu un exercitiu bugetar improvizat. Altfel spus, Uniunea va utiliza, incepand cu ianuarie, lunar, cea de-a 12-a parte a resurselor pe care le-a avut la dispozitie in 2010. Efectele se vor rasfrange asupra catorva dintre dosarele mari: diplomatia europeana, sustinerea fermierilor, dezvoltarea regionala.

Ultima oara acest lucru s-a intamplat in 1988.

Surse apropiate de negocieri au declarat pentru EurActiv ca impasul a fost cauzat de intransigenta Londrei si Hagai, care au insistat pentru mei multa austeritate. In mod similar, atitudinea “incapatanata” a presedintelui PE, Jerzy Buzek, a contribuit la esecul discutiilor, in ciuda atitudinii conciliatorii a lui Alain Lamassoure, presedintele comisiei pentru buget a PE.

Cele mai mari probleme au aparut in legatura cu mecanismul de “flexibilitate a realocarii”, care permite fondurilor de rezerva sa fie folosite in proportie de pana la 0,03 din Venitul National Brut. Mecanismul poate fi activat cu aprobarea majoritatii calificate a statelor care voteaza. Anumite tari au insistat ca aceasta decizie sa fie luata in unanimitate.

Parlamentul a argumentat ca Tratatul de la Lisabona prevede ca procesul de decizie ar trebui sa se usureze, nu sa devina mai dificil. “Nu am cerut sa schimbam Tratatul, vrem sa il implementam,” a spus Buzek.

Londra a cerut ca aceasta disputa sa fie solutionata la summitul UE din 16-17 decembrie, au spus diplomati.

Jerzy Buzek si-a exprimat regretul privind faptul ca unele state membre nu si-au dat acordul, cu toate ca Parlamentul European a acceptat cresterea de doar 2.91% a cheltuielilor pentru 2011. Cu toate acestea, cererea sa pentru „un acord serios privind normele si procedurile” legate de rolul sau in cadrul viitoarelor negocieri bugetare din UE a fost blocata, Buzek punand acest lucru pe seama „intransigentei catorva state membre”. Presedintele Comisiei pentru bugete Alain Lamassoure si-a exprimat nemultumirea, insistand totodata pe „reforma sistemului de resurse proprii al UE, care a devenit inevitabila”.

Comisia Europeana va propune un nou proiect de buget care trebuie sa fie aprobat in termen de doua luni si jumatate, desi acordul ar putea fi atins cel mai devreme in decembrie in cadrul Consiliul European.

Surse: PE, Deutsche Welle, EurActiv.com. foto: Iasiplus

Info Plus- Financiarul

Reuniune speciala a Ecofin in decembrie, privind bugetul UE pentru 2011

Ministrii de Finante din Uniunea Europeana vor participa pe 16 decembrie la o reuniune speciala menita sa deblo­cheze discutiile referitoare la bugetul UE pentru 2011, dupa esecul din aceasta sap­ta­mana care risca sa arunce in dezordine planificarea financiara a blocului comu­nitar. Discutiile dintre reprezentantii Parlamentului European si ai guvernelor privind bugetul au esuat dupa ce un grup de tari, in frunte cu Marea Britanie, a respins solicitarile parlamentarilor de garantare a finantarii viitoare a UE si a unei declaratii care sa clarifice rolul planificarii financiare a blocului in noul tratat Lisabona. „Va fi o reuniune Ecofin (a ministrilor de Finante) pe 16 de­cem­brie, inainte de summitul UE din aceeasi zi, pentru a incerca sa rezolvam pro­ble­ma bugetului“, a declarat ministrul bel­gian de Finante, Didier Reynders. Belgia detine presedintia prin rotatie a UE in al doilea semestru din 2010, astfel incat Reynders conduce intalnirile ministrilor de Finante. Daca nu va fi incheiat un acord referitor la bugetul anului 2011, cheltuielile vor ramane la nivelul din 2010, fondurile vor fi alocate in 12 rate egale, iar serviciul diplomatic ar putea ramane fara finantare.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.