Uniunea Europeană se implică în reforma sectorului de securitate din Irak: Consiliul UE a aprobat o nouă misiune civilă la Bagdad

Uniunea Europeană va trimite o nouă misiune civilă de gestionare a crizei în Irak sub egida Politicii de Securitate și Apărare Comune (PSAC), au decis luni miniștrii de Externe din țările membre ale UE după ce autoritățile irakienie au solicitat sprijin reforma sectorului de securitate civilă.

FOTO: European External Action Service

”Misiunea se va concentra pe asistarea autorităților irakiene în implementarea aspectelor civile ale strategiei de securitate irakiene, iar experții UE vor oferi consultanță și asistență în domeniile prioritare de lucru care răspund nevoilor autorităților competente”, se arată în decizia Consiliului UE remisă CaleaEuropeana.ro.

Hotărârea Consiliului survine în contextul în care strategia de securitate națională irakiană construirea unor instituții de stat capabile să consolideze securitatea, pacea și prevenirea conflictelor și să contracareze o serie de amenințări la adresa securității naționale, inclusiv a terorismului, a corupției, a instabilității politice și a polarizării etnice și sectare.

Noua misiune civilă UE se va desfășura la Bagdad, iar decizia adoptată luni reprezintă primul pas pentru a lansa o nouă misiune PSAC, după care începe pregătirile pentru implementare.

Misiunile desfășurate de UE sub egida PSAC permit Uniunii să își asume un rol global în operațiunile de menținere a păcii, prevenire a conflictelor și consolidare a securității internaționale.

Aprobarea acestei noi misiuni face parte din eforturile UE de a-și consolida poziția în dimensiunea apărării, în care operațiunile sub egida PSAC joacă un rol esențial în proiectarea stabilității în vecinătatea extinsă a Europei.

 

.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *