Uniunea Europeană vrea să investească în aeroporturile regionale

Politica UE în domeniul aviaţiei trebuie să acorde mai multă atenţie nevoilor aeroporturilor regionale, se arată într-o rezoluţie adoptată de Parlament potrivit Libertatea.ro. Potenţialul acestora de impulsionare a dezvoltării regionale şi de decongestionare a marilor noduri de trafic aerian ar putea fi favorizat de integrarea acestor aeroporturi în reţelele de transport transeuropene (TEN-T), consideră deputaţii.

Aeroporturile regionale sunt vitale pentru coeziunea teritorială şi dezvoltarea socială şi economică, în special în regiunile care nu dispun de alte mijloace de transport, se arată în rezoluţie. Ele atrag instalarea de noi afaceri şi oferă numeroase oportunităţi turismului regional, ca şi transportului specializat de mărfuri.

Criza şi-a arătat consecinţele asupra aeroporturilor regionale”, a declarat raportorul Philip Bradbourn (ECR, UK) în cadrul dezbaterii din plen de miercuri. “Ele sunt acum marginalizate pe piaţă, aceasta determinând consolidarea relaţiilor dintre marile aeroporturi şi companiile aeriene, consumatorii având astfel mai puţine opţiuni, preţurile fiind mai mari”.

În România, există 17 aeroporturi, majoritatea cu statut de aeroport internaţional. Din păcate, foarte puţine au un trafic „sănătos”. Din păcate aeroporturile regionale precum cel din Tulcea sau Arad suferă foarte mult la capitolul „pasageri”. De vină sunt taxele mari impuse şi mai ales infrastructura penibilă care nu se ridică nici la un sfert din nivelul banilor ceruţi operatorilor. Totuşi, toate aeroporturile din România au un potenţial mare. Atunci când a fost construită, reţeaua de aeroporturi deservea foarte bine întreaga populaţie a ţării, dar şi străinii care fie veneau cu afaceri, fie erau turişti. De asemenea pistele sunt suficient de lungi pentru a deservi zborurile cargo.  Există şi aerodromuri desfiinţate sau în conservare care pot fi „reactivate” daca se investeşte corespunzător, aşa cum e aerodromul Alexeni.

Sursa: Libertatea.ro
Foto:  pilotmagazin.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.