Ursula von der Leyen respinge declarațiile lui Donald Trump potrivit cărora Germania datorează bani NATO și SUA: Nu există niciun cont de datorii la NATO

Ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, a respins revendicarea președintelui american Donald Trump potrivit căreia Germania datorează NATO și Statelor Unite ”sume uriașe” de bani în schimbul apărării pe care acestea i-o asigură.

Foto: Munich Security Conference

”Nu există niciun cont de datorii la NATO”, a declarat von der Leyen, adăugând că este eronat să se lege exclusiv de NATO obiectivul Alianței Nord-Atlantice ca membrii să aloce apărării 2% din PIB până în 2024. ”Cheltuieli cu apărarea se fac de asemenea în misiuni ONU de menținere a păcii, în misiuni europene și în contribuția la lupta împotriva terorismului  Statul Islamic”, a subliniat ministrul, potrivit Deutsche Welle. Ea a adăugat că Germania intenționează să atingă pragul de 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare până la jumătatea deceniului următor și că a lega acest lucru doar de NATO este incorect. 

„Germania datorează sume imense de bani NATO & Statele Unite trebuie să fie plătite pentru apărarea puternică și foarte costisitoare pe care o oferă Germaniei!”, a scris Trump pe contul său de Twitter, la o zi după întâlnirea pe care a avut-o la Casa Albă cu cancelarul german Angela Merkel.

Într-un alt mesaj postat pe Twitter, Trump s-a referit și la întrevederea pe care a avut-o cu cancelarul Merkel. „În pofida a ceea ce ați auzit din ȘTIRILE FALSE, am avut o întrevedere GROZAVĂ cu cancelarul german Angela Merkel”, a mai scris el.

Citiți și: Donald Trump, după întâlnirea cu Angela Merkel: Germania datorează „sume imense de bani” NATO

Anterior întâlnirii dintre cancelarul german și președintele SUA, Ursula von der Leyen declarase într-un interviu că, în cadrul NATO, efortul statelor membre să fie calculat nu doar în funcție de nivelul cheltuielilor militare, ci și prin participarea la misiuni externe ale Alianței. ”Problema se pune, în opinia mea, de a ști cine realizează o plus-valoare operațională pentru Alianță”, a transmis ministrul. ”Ar trebui, de pildă, să vorbim de un indice de activitate suplimentară. În ce măsură fiecare țară contribuie efectiv sub responsabilitatea NATO la securitate, de exemplu prin intervenții militare sau exerciții sau prin punerea de dispoziție de personal sau material?”, a punctat ministrul german.

Citiți și: Donald Trump, după întâlnirea cu Angela Merkel: Este foarte nedrept pentru SUA ca aliații NATO să nu plătească contribuția proprie

Până în prezent, în afara SUA, care asigură 70% din bugetul Alianței, doar patru țări îndeplinesc acest obiectiv. În 2016, Germania a alocat un procent de 1.3-1.4% din PIB pentru bugetul Apărării, sub criteriul de 2% convenit la nivelul NATO.

.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *