USA Today: Criza din România ar putea devia spre autocrație

Criza din România ar putea devia spre autocrație şi costa România ani de progres democratic. Comentariul aparţine jurnaliştilor de la USA Today, care citează părerea unor analişti care spun că Occidentul trebuie să acţioneze cu fermitate pentru a stopa acest derapaj în rândul unor ţări est-europene, arată B1.ro.

Jurnaliştii de la USA Today citează declaraţia directorului Programului Europa din cadrul Centrului de Studii Strategice şi Internaţionale din Washington, care este de părere că există o fragilitate extraordinară a instituţiilor democratice în România.

În pofida faptului că au parcurs un foarte, foarte lung drum în ultimii 20 de ani, asistăm la un regres în democraţie şi statul de drept.“, a declarat Heather Conley, directorul Programului Europa din cadrul Centrului de Studii Strategice şi Internaţionale din Washington.

După ani de reforme democratice, România pare să devieze spre autoritarism, aşa cum se întâmplă şi în alte câteva ţări din estul continentului, se mai arată în comentariul USA Today. Europa aşteaptă să vadă ce se va întâmpla duminică, 29 iulie, atunci când românii vor vota într-un referendum naţional privind suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, ultimul demers din seria luptei pentru putere din partea unor facţiuni despre care criticii spun că au puţină loialitate faţă de democraţie, potrivit cotidianului american.

Sursa: B1.ro
Foto:  csis.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.