V. Pușcaș: Nu uitați de piața unică!

”De trei ani se tot discută, se promite şi se iniţiază măsuri care să redreseze moneda unică-Euro. Optimiştii cred, acum, că situaţia în zona Euro este pe cale de a se îmbunătăţi, dând semne că economia îşi va relua creşterea, desigur după ce va trece prin greutăţile întrevăzute pentru anul în curs” comentează Vasile Pușcaș, într-un articol Adevarul.ro.

Între timp, însă, s-a constatat că şi Piaţa Unică are nevoie de restructurări substanţiale, fără de care o viitoare dezvoltare sustenabilă nu poate fi concepută şi cu atât mai puţin realizarea unei economii europene competitive” este de părere acesta.

”România ar avea interesul să se insiste asupra îmbunătăţirii caracteristicilor Pieţei Unice, cel puţin la fel (dacă nu chiar mai mult) ca şi pentru moneda unică şi zona Euro. Aceasta deoarece beneficiile majore ale aderării la Uniunea Europeană erau aşteptate tocmai din sectorul menţionat. Cu o condiţie: legislaţia şi mecanismele Pieţei Interne să fie aplicate consecvent şi corect. Or, tocmai aici rezidă problema de fond a raportării economiei româneşti la Piaţa Internă! Şi tot aici pot fi găsite explicaţii la felul în care se absorb fondurile europene, dar şi slabele performanţe de productivitate şi competitivitate.

Studii de piaţă arată clar că, de exemplu, o deplină funcţionare a sistemului recunoaşterii mutuale generează mai mult comerţ la nivelul Uniunii Europene. Relatand despre acest momentum european,adaug ca România ar putea să-şi reevalueze comportamentul de până acum şi cred că ar merita efortul de a se insera rapid în noul context şi noua abordare a Pieţei Unice. Desigur, având o viziune limpede, realistă şi de durată asupra obiectivelor şi opţiunilor ei în Piaţa Internă a Uniunii Europene”.

Articolul integral poate fi accesat AICI.
Sursa articol: Adevarul.ro
Sursa foto:  cdep.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *