Va fi înfiinţat un fond de creditare a beneficiarilor de fonduri europene

Statul va înfiinţa un fond de creditare a beneficiarilor de fonduri europene, care va gestiona un buget de 300 de milioane de lei (aproape 70 de milioane de euro) în acest an, agricultorii urmând astfel să cofinanţeze mai uşor proiectele, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă.

“În vederea stimulării dezvoltării investiţiilor cu finanţare europeană, se constituie la dispoziţia Ministerului Agriculturii Fondul de creditare a beneficiarilor Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). Fondul se constituie din alocaţii aprobate prin bugetul de stat cu această destinaţie, la dispoziţia Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR)”, se arată în proiectul de act normativ, potrivit agenţiei MEDIAFAX.

Astfel, având în vedere problemele cu care se confruntă beneficiarii programului în privinţa asigurării cofinanţării investiţiilor, Guvernul consideră necesară dezvoltarea unui instrument financiar care să ajute agricultorii.

Fondul va fi alimentat în acest an cu 300 de milioane de lei de la buget. Banii vor fi accesaţi de către bănci, pe baza unor convenţii încheiate cu Ministerul Agriculturii. Băncile selectate vor acorda credite agricultorilor din fond, iar termenele de rambursare şi de plată a dobânzilor se stabilesc prin negociere între beneficiar şi bancă.

Potrivit proiectului, accesul instituţiilor de credit la resursele fondului se va face în baza unei licitaţii şi a unor criterii de selecţie. În convenţiile încheiate cu băncile vor fi prevăzute sumele repartizate şi alocate, nivelul dobânzii pe care instituţiile urmează să o plătească Ministerul Agriculturii, termenele de restituire şi condiţiile de derulare a împrumutului.

Vor putea primi credite cei care au accesat proiecte pe măsurile “Modernizarea exploataţiilor agricole”, “Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere”, “Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi” şi “Încurajarea activităţilor turistice”.

Pentru mai multe informaţii despre subiect, accesaţi Mediafax.

Sursa foto: infomm.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *