Va fi redus bugetul UE? Ce spun statele membre si cum va fi afectata Romania

Statele membre UE sunt pe poziţii divergente în privinţa viitorului buget al UE. În timp ce un grup de ţări – în principal cele nou intrate – susţin propunerea Comisiei Europene pentru buget, grupul statelor net contributoare printre care Germania – cer scăderi drastice, informeaza Adevarul.ro.

Executivul UE a propus un buget pentru 2014 – 2020 cu sume “îngheţate” pe principalele politici – cea de coeziune şi cea agricolă – la care România este unul din principalii beneficiari.

Bugetul UE pentru 2014 – 2020 a fost principalul subiect discutat la Consiliul pentru Afaceri Generale de la sfârşitul acestei săptămâni, la Bruxelles. „Pentru prima dată am putut observa poziţionări pe fond ale statelor membre legate de finanţările din banii comunitari. Există în principal două grupuri: unul care susţine propunerea Comisiei, inclusiv alocarea totală, şi un alt grup care doreşte reducerea bugetului în diferite grade”, a declarat după reuniunea Consiliului, ministrul român pentru Afaceri Europene, Leonard Orban. El a precizat că Germania susţine reducerea bugetului, dar că are şi aliaţi pe măsură.

Al doilea grup, cel al statelor net contributoare, insistă că este nevoie de reduceri chiar mai mari decât cele cerute de Germania”, a adăugat Orban, citat de Adevarul.ro. Motivul este legat în principal de faptul că peste tot în UE guvernele naţionale au politici de austeritate şi impun măsuri de îngheţare şi reducere a pensiilor, de reducere a cheltuielilor sociale.

Ministrul pentru Afaceri Europene speră la un buget la fel de consistent pe politica de coeziune, pentru România, din 2014. „Am insistat (n.n. în Consiliului pentru Afaceri Generale de vineri) şi am spus că, pentru România este fundamental să fie asigurat, în continuare, un sprijin substanţial pentru aceste două politici – cea de coeziune şi cea agricolă şi să se ajungă, în cel mai scut timp la un acord. Se speră căva exista un acord la sfârşitul acestui an. Aşa cum se vede în situaţia în momentul de faţă, nu putem ajunge la un acord. Poziţiile par, în acest moment, ireconciliabile”, a adăugat Orban.

Comisarul pentru buget a explicat modul în care a fost construită propunerea de buget pentru 2014 – 2020. Au fost luate ca referinţă plafoanele pentru 2013 ajustate doar cu rata inflaţiei. În termeni tehnici „un buget constant în termeni reali”. „În al doilea rând am păstrat constant – în termeni nominali – bugetul pentru principalele două categorii – agricultura şi politica de coeziune, adică nu au fost ajustate cu rata inflaţiei.

Practic, îngheţarea a 70% din buget (n.n. cât reprezintă valoarea bugetelor pentru agricultură şi politica de coeziune) generează economii importante”, a susţinut Lewansowki. El a propus ca economiile rezultate de aici să fie folosite pentru: cercetare, dezvoltare, inovare, crearea facilităţii „Conectarea Europei” – integrarea infrastructurii de transport şi energie pe tot continentul – creşterea mobilităţii în interiorul UE pentru educaţie, fonduri mai mari pentru IMM-uri şi noi afaceri.

Analiza completa poate fi accesata aici.

Sursa articol: Adevarul.ro
Sursa foto:  dreamstime.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *