Va ramane Grecia in zona euro?

Daca va rămâne Grecia în zona euro sau nu, se va decide în primul trimestru al anului 2012, consideră directorul Băncii Naţionale din Grecia, Vassilis Rapanos, preşedintele asociaţiei băncilor din ţară, citat si preluat dfe Agerpres si Gandul.info.

Fie vom rămâne în zona euro, prin reducerea calităţii vieţii pentru toţi, fie vom ieşi din zona euro şi vom inapoia câteva decenii“, a afirmat luni Rapanos, la un eveniment al Bursei de Valori din Atena.

În prezent, Grecia este angajată în discuţii cu privire la aplicarea unui nou acord de împrumut cu UE, care include un ajutor de 130 miliarde de euro în schimbul unor noi măsuri de reducere a cheltuielilor publice. Foarte importante sunt consultările cu investitorii privaţi, cărora UE le-a recomandat să şteargă ‘voluntar’ circa 50% din datoria suverană elenă. Aceasta poate contribui la reducerea cu aproximativ 100 miliarde de euro a datoriei de 360 de miliarde de euro a ţării. După aceasta, Grecia ar urma să obţină pachetul de stabilizare de aproximativ 90 miliarde de euro pentru recapitalizarea băncilor şi finanţarea datoriei externe, precum şi astuparea găurilor din buget.

Până acum, programul de creditare a ţării în schimbul reducerii cheltuielilor nu a avut chiar efectul scontat, comentează RIA Novosti, potrivit Gandul.info. După cum se aşteaptă, deficitul bugetar va fi în 2011 de peste 9% din PIB faţă de 10,5%, în 2010, în condiţiile în care datoria Greciei continuă să crească. De asemenea, cresc cheltuielile bugetare, iar veniturile scad.

Sursa articol: Gandul.info
Sursa foto: razbointrucuvant.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *