Exclusiv: Vasile Dancu explica cum privesc bucurestenii responsabilitatea lui Sorin Oprescu fata de moartea copilului muscat de caini

vasile dancuSociologul Vasile Dancu a comentat in exclusivitate pentru caleaeuropeana.ro faptul ca doar 1% dintre bucurest il considera pe Sorin Oprscu vinovat de moartea copilului mușcat de câini, asa cum reiese dintr-un sondaj IRES.

”Acest procent ar putea creste in functie de pasii urmatori ai primarului general. Poate fi cazul, spre exemplu, ne autorizarii mitingului impotriva cainilor maidanezi. Apoi, referendumul convocat de Sorin Oprescu ar putea prelungi interesul opiniei publice pe aceasta tema. Pana acum, lumea s-a centrat asupra evenimentului in sine, si nu pe vinovati.”, considera Dancu,

”Pe masura ce raspunsurile se vor plasa in zona politica, putem asista la o schimbare de pozitie a celor vinovati. In acest moment, Sorin Oprescu nu se afla in epicentru, insa, in timp, in fucntie de rpestatia sa, putem asista la o difuzare a undelor de soc”, a comentat pentru caleaeuropeana sociologul.

Locuitorii Capitalei inclina spre solutia radicala in problema cainilor fara stapan, se arata intr-un sondaj al Institutului Roman de Evaluare si Strategie (IRES), realizat in contextul in care un copil de patru ani a murit muscat de maidanezi.

Rezultatele sondajului au scos la iveala faptul ca bucurestenii sunt de acord cu eutanasierea, dar si cu ideea organizarii unui referendum care sa decida soarta cainilor comunitari, se arata intr-un comunicat IRES.

Evenimentul care a generat dezbaterea publică recentă pe tema modului în care trebuie gestionată problema câinilor fără stăpân – decesul copilului de 4 ani în urma mușcăturilor unui câine – a devenit un fapt social cunoscut aproape în unanimitate. 99% dintre cei chestionați au auzit de acest incident.  O analiză a notorietății incidentului arată că rezidenții din sectoarele 1 și 6 ale Capitalei sunt cei mai informați sub acest aspect.

Vinovăția pentru acest eveniment este împărțită între vinovați generici (autorități, oameni în general etc.) sau specifici (Primarul Capitale, bunica sau familia copilului). Astfel, ierarhia privind vinovăția plasează pe primul loc autoritățile locale (30%) , dar pe locul secund se află bunica celui decedat (14% dintre respondenti)

Pe lista vinovaților se mai află:  autoritățile naționale (12%), ONG-ul care avea în responsabilitate câinii (10%), oamenii în general (8%), primarii (3%), câinii (2%) , familia/părinții copilului (2%), autoritățile în general (2%), iubitorii de animale/persoanele care hrănesc câinii (1%), proprietarul terenului (1%)  sau primarul Capitalei, Sorin Oprescu (1%).

7% dintre respondenti au declarat ca ”nu stiu” cine este responsabil pentru accidentul copilului de 4 ani.

Peste 6 din 10 locuitori ai Capitalei declara ca vor participa cu siguranta la referendumul privind problema cainilor fara stapan.

De asemenea, 72% dintre respondentii care declara ca vor participa la referendum (76%) sunt de acord cu eutanasierea cainilor fara stapan, iar o cincime dintre ei spune ca nu vor fi de acord cu propunerea primarului general Sorin Oprescu.

Totusi, 43% dintre respondenti cred ca nu eutanasia este solutia pentru problema cainilor vagabonzi. Eutanasierea este vazuta ca singura solutie cu precadere de catre barbati si de catre respondentii cu studii superioare.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.811 respondenti, cu varsta de peste 18 ani si care locuiesc in Bucuresti.

Autorii studiului au precizat ca cifrele legate de prezenta la urne in ziua referendumului si anticiparile legate de vot trebuie interpretate ca fiind declaratii ale respondentilor chiar in ziua inmormantarii copilului decedat, adica joi, si reprezinta o fotografie a unui moment cu impact emotional puternic.

Edilul Capitalei este considerat vinovat pentru ”accidentul copilului mușcat de câini” de 1% dintre respondenți.

Mai multe date despre acest studiu puteţi găsi în raportul de cercetare.

Sursa: IRES

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.