Vatican: Reportaj la barul cardinalilor. Despre sfârșitul lumii, afacerile de la Sfântul Scaun și demisia Papei Benedict al XVI-lea

Ovidiu Marincea

20130217-105251.jpg
“După ce mi-am examinat în mod repetat conștiința înaintea lui Dumnezeu, am ajuns la certitudinea că puterile mele, datorită vârstei avansate, nu mai sunt potrivite pentru o exercitare adecvată a ministerului petrin”, a rostit Papa Benedict al XVI-lea, în discursul său de săptămâna trecută, când și-a anunțat demisia începând cu data de 28 februarie. Luni seara, pe 11 februarie, un fulger a izbit cupola catedralei Sfândul Petru din Vatican, iar imaginile au devenit virale pe internet adunând milioane de vizualizări. Cum să-și dea Papa demisia? Care sunt adevăratele motive pentru care a făcut acest gest nemaîntâlnit în ultimii 700 de ani? Precedentul istoric în care un Papă s-a retras din fruntea Bisericii Catolice poate fi găsit tocmai în 1294, cand Papa Celestin al V-lea s-a retras după doar 4 luni de pontificat, invocând tot motive legate de vârsta și oboseală fizică. Presiunile politice din acea perioadă au fost și ele un factor important.

Papa nero” și sfârșitul lumii
Vineri, 15 februarie, la Vatican era o zi însorită cu 12 grade Celsius în termometre. Platoul pieței San Pietro din micul stat din inima Romei era animat de circa 2.000 de turiști. Asiaticii își îndeplineau misiunea lor de a fotografia tot ce mișcă și ce nu mișcă, stolurile de porumbei care-ți ciugulesc din palmă erau la fel de agitate ca întotdeauna, iar cozile interminabile formate la intrarea în muzee erau la locul lor ca în orice perioadă a anului. Părea că nimănui nu-i pasă de demisia Papei Benedict. Doar prezența câtorva care de televiziune instalate sub celebrul balcon de unde Sfântul Părinte binecuvintează mulțimile anunța că s-a întâmplat un eveniment.

20130217-105727.jpg
De fapt, italienii sunt de-a dreptul speriați. Și nu de criza datoriei externe a țării, nici de creșterea alarmantă a șomajului, ci de sfârșitul lumii care, spun ei, este extrem de aproape. Nostradamus a prezis că înainte de Marele Sfârșit, pe Sfântul Scaun va ajunge “un Papa nero” (un papă negru) pe care-l va chema Petru. Acesta va distruge Roma și Biserica, iar atunci lumea se va sfârși. Culmea, pe unul dintre cardinalii favoriți la scaunul de la Vatican îl cheamă Peter Turkson și este un negru din Ghana. Mai mult, pe placa din piatră din basilica San Pietro, acolo unde sunt trecuți toți Papii din istorie, un singur loc mai este liber.
“Sfârșitul este mai aproape decât ne imaginăm, îmi spune o călugăriță din Palermo care bolborosea ceva stând rezemată de una dintre coloanele impunătoare ale arcului din Piața San Pietro și strângea în pumn un crucifix fosforescent. A venit la Vatican la începutul săptămânii trecute, imediat ce a auzit că Papa Benedict își va da demisia. Atunci, o ziaristă italiancă acreditată la Vatican a înțeles ce le-a spus Papa discret, în limba latină, colaboratorilor săi și a publicat informația care ulterior a fost confirmată de Vatican.

20130217-105748.jpg
Un grup de studenți italieni veniți la Vatican pe scutere vorbeau despre același lucru. “Nu trebuie ca acest cardinal ganez să ajungă Papă. Nu trebuie lăsat, sau vom muri cu toții!”
Parcă se făcuse mai frig, așa că am coborât pe bulevardul înțesat de magazine de suveniruri din Vatican mergând pe troturarul care permitea soarelui să se arate. La nici 100 de metri de Piața San Pietro, pe strada Transpotina, la numărul 9, un restaurant cochet cu câteva mese de fier forjat scoase pe trotuar m-a ademenit. M-am așezat la masă și am cerut un capucino gândindu-mă la sfârșitul lumii. Bărbați de toate vârstele și naționalitățile, purtând gulere de preoți catolici, mișunau de colo-colo pe străduță. La cei de culoare mă uitam cu o oarecare teamă. Îmi tot venea în minte avertismentul călugăriței din Parma…
“Vrei să și mănânci ceva?”, mă întreabă în românește un ospătar la vreo 30 de ani zâmbind larg. Îi cer o pizza și încerc să intru în vorbă cu câteva fețe bisericești de lângă mine. „Nu prea stau de vorbă cu jurnaliștii”, îmi spune Constantin, căruia toată lumea din Vatican îi spune „Constantino”.

Wall-Street-ul cardinalilor și barul păcătoșilor
Românul, născut în Piatra Neamț, s-a angajat la acest restaurant exact în 2005, anul în care a murit Papa Ioan Paul al II-lea, iar Vaticanul fierbea. “Eram foarte emoţionat şi speriat în acelaşi timp, pentru că nu ştiam exact ce-o să fac acolo, limba nu o stăpâneam îndeajuns şi nu mai lucrasem niciodată în acel domeniu. Şi iată-ma prins în confuzia creată de barul plin de pelerini, lucrând robotic, încercând să îmi găsesc o explicaţie la cuvintele pe care nu le înţelegeam. Prima zi de lucru s-a încheiat după 13 ore de muncă continuă. În final, am fost angajat şi după circa 8 luni prinsesem destulă experienţă pentru a lucra singur pe o tură”, spune românul. De puțin timp, patronii, care nu mai pot munci din cauza vârstei, i-au dat lui Constantino afacerea pe mână, iar el le plătște o rentă lunară.
A venit pizza, iar Constantino are timp să stea de vorbă cu mine. Clienții s-au mai rărit. Vizavi de barul-restaurant la care mă aflam, este “hotelul cardinalilor”. Înainte de întrunirea Conclavului care îl va alege pe noul Papă, cei 118 cardinali membri în Conclav vor fi cazați în acel hotel. Hotelul este înconjurat de alte clădiri identice în care sunt birourile fețelor bisericești care lucrează pentru Vatican. “Un indian se ocupă cu educarea copiilor catolici din întreaga lume, vine mereu aici și bea cafea. Un cardinal neamț, culmea, se ocupă de problema Holocaustului. Și el este clientul meu. Un alt cardinal, din Canada, și-a vândut casa, și-a donat averea și a slujit Vaticanului timp de 20 de ani. Acum este prea bătrân și a fost dat afară ca un câine, nu are unde să se ducă. Venea la restaurantul meu și plângea. Nu l-am mai văzut de câteva săptămâni”, povestește Constantino.
Are și Papa un “Ponta” al său

20130217-105755.jpg
Constantin Ungureanu spune că preoții care lucrează în Vatican se poartă ca bancherii de pe Wall-Street. Vin la birou, ies în pauza de masă și mănâncă, își comandă whiskey, fumează trabuc și nu se sfiesc de pelerinii care le cer binecuvântare. “Dacă un turist vine cu obiecte cumpărate de la magazinul de suveniruri pentru a fi binecuvântate, preotul împinge scrumiera cu trabucul său mai încolo, face semnul crucii deaspura obiectelor, iar apoi își vede de consumație. Nu există spiritualitate”, spune Constantino.
Legat de demisia Papei, cardinalii care îi calcă pragul spun că de vină ar fi cardinalul Tarcisio Bertone. Secretar de stat al Vaticanului, Bertone are în mână trezoreria statului și se ocupă de toată partea administrativă. “Războiul dintre el și Papă este la fel ca cel dintre Băsescu și Ponta, ca să înțelegi. Papa refuză să cedeze la presiunile lui Bertone de a semna tot felul de acte ilegale, iar cardinalii spun că a preferat să demisioneze decât să facă rău Bisericii”, spune Constantino. Actualul Papă, fostul cardinal Ratzinger, i-a fost alături Papei Ioan Paul al II-lea când acesta, bătrân și slăbit, nu-și mai putea îndeplini atribuțiile. Atunci a semnat documente care au dus la greșeli enrome pe care Benedict al XVI-lea a muncit ani de zile să le repare. Pentru că știe ce înseamnă să fii doar o marionetă pentru cardinali, Papa Benedict a decis să rămână în istorie un Papă demn. Se va retrage la reședința de vară, va scrie, se va ruga și, cel mai probabil, după moartea sa va fi beatificat.
În momentul de față, pentru Sfântul Scaun sunt trei mari favoriți: Arhiepiscopul cardinal de New York, Timothy Michael Dolan, cardinalul ganez Peter Turkson și cardinalul Cristoph Schonborn al Vienei. Însă italienii îl doresc pe cardinalul Scola, un italian extrem de infulent care ar i-ar putea convinge pe ceilalți să-l voteze. În aeste zile încep negocierile, ca la grupurile parlamentare. Cine pe cine susține, cine ce promite și cui, iar în momentul în care se reunește Conclavul, decizia este deja luată în proporție de 90%. Totul este un calcul politic, însă cardinalii sunt hotărâți să aleagă un Papă puternic, mai tânăr, care să preia frâiele Bisericii Catolice.
Pizza s-a răcit deja, pentru că românul nostru pare să știe mai multe decât intellingence-ul Vaticanului.

20130217-105736.jpg
“Toți vin la bar la mine și își varsă năduful. Vorbesc între ei, iar eu nu am cum să nu-i aud. În plus, sunt prieten cu ziariștii acreditați la Vatican și cu consilierii ambasadelor din zonă. Sunt doar trei restaurante lângă San Pietro, e o lume mică”, spune Constantino.
Până la vacantarea Sfântului Scaun mai sunt câteva zile, iar întreaga Planetă va aștepta cu sufletul la gură fumul care se va înălța deasupra catedralei San Pietro. Însă dacă fumul alb va anunța un Papă negru, călugărița din Palermo va rămâne țintuită de coloanele din Piață așteptând carele de foc ale Sfântului Petru pe cer…

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.